Fysiotherapie Rijnmond QualiviewFysiotherapie Rijnmond Qualiview
Maak een afspraak
jonge patiënt traint benen bij fysiotherapeut

Knieletsel

In het kort

Knieletsel

In Nederland hebben we veel te maken met knieletsel. Knieletsel kan ontstaan tijdens sporten of tijdens andere activiteiten doordat u een niet-natuurlijke beweging met de knie maakt of dat u bijvoorbeeld door een botsing een klap op uw knie krijgt. Tijdens het sporten lopen wij Nederlanders gemiddeld 860.000 keer per jaar knieletsel op.

Er zijn drie soorten acute knieletsel die vaak voorkomen:

Bij acuut knieletsel of posttraumatisch letsel zwelt het kniegewricht direct op. In sommige gevallen wordt de knie pas na enkele uren dik. Wanneer uw knie gezwollen is het handig om naar een specialist zoals een huisarts of naar het ziekenhuis te gaan. Zij kunnen een diagnose stellen van uw knie. Voor een fysiotherapeut kan het diagnosticeren van uw knie bij een zwelling lastig zijn. Als de ernst van het letsel eenmaal is onderzocht kan de fysiotherapeut een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van uw knie.

patiënt bij fysiotherapeut
01.

Oorzaken van knieletsel

We onderscheiden twee vormen van acuut knieletsel:

  • Letsel zonder contact: Deze blessure ontstaat doordat iemand zelf een “verkeerde beweging” maakt met zijn/haar knie. Vaak spreekt men dan over: “Ik heb mijn knie verdraaid, “Ik ben door mijn knie gezakt”, “Na mijn sprong landde ik verkeerd met mijn knie” of “Ik heb de laatste trede van de trap gemist”.
  • Contactletsel: Dit letsel ontstaat doordat iemand met een impact van buitenaf op zijn been heeft gehad. Vaak spreekt men dan over: “Ik heb een trap tegen mijn been gehad”, “Ik ben met mijn been/knie klem komen te zitten, terwijl ik aan het bewegen was” of bijvoorbeeld na een auto-ongeluk, waardoor iemand een klap op zijn of haar knie heeft gehad.
02.

Symptomen van (acuut) knieletsel

De klachten die mensen aangeven bij knieletsel kunnen erg verschillen. Afhankelijk van de structuren die in de knie zijn aangedaan zijn er verschillende symptomen. Hieronder vindt u veel voorkomende klachten bij acuut knieletsel:

  • Pijn in of rondom de knie
  • Zwelling of blauwkleuring van de knie
  • Een instabiel gevoel in de knie
  • Herhaaldelijk door de knie heen zakken
  • De knie minder goed kunnen buigen
  • De knie minder goed kunnen strekken
  • Slotklachten van de knie
  • Krachverlies in het been
03.

Fysiotherapie bij knieletsel

In veel gevallen kan een fysiotherapeut u helpen bij het herstellen van uw knieklachten. Hoe de behandeling bij de fysiotherapeut er exact uitziet is lastig te zeggen. Elke klacht en patiënt is anders. Hieronder staat in het algemeen de fysiotherapie behandeling bij knieletsel beschreven.

De Intake

Tijdens de intake gaat de fysiotherapeut met u in gesprek en wordt de knie onderzocht, eventueel kan bij onvoldoende duidelijkheid over de diagnose gekozen worden voor het maken van een echo of het verwijzen naar een arts.

Behandelplan opstellen

Samen met u en eventueel de arts wordt gekeken naar de beste behandelopties. Soms zal het nodig zijn om eerst behandeld te worden door de arts/orthopeed, alvorens er gestart kan worden met fysiotherapie. Vervolgens zal er een behandelplan met u opgesteld worden, hierin worden de doelen besproken die u wilt behalen en welke behandeltechnieken daarvoor passend zijn. Meestal bestaat dit voor een groot gedeelte uit training of oefenen.

Revalidatie van uw knie

Na het opstellen van de doelen, kunt u starten met revalideren. Onder begeleiding van onze fysiotherapeuten wordt u ondersteund om uw doelen te bereiken. Zo zal vaak in eerste instantie worden ingezet op het verminderen van zwelling en het vergroten van de beweeglijkheid van de knie. Daarna vindt er vaak een stukje opbouw van kracht en stabiliteit plaats. Tussentijds zal er steeds met u worden geëvalueerd of u nog op de juiste route naar herstel zit.

We helpen u graag!

Onze specialisten staan voor u klaar om u te helpen met uw klachten.

Maak een afspraak
fysiotherapeut en patient identificeren elleboog klacht