Eigen fysiotherapiepraktijk starten
Eigen Fysiotherapiepraktijk starten Je bent fysiotherapeut en een ondernemend type. Dan is het opstarten van een eigen fysiotherapiepraktijk (in de toekomst) een logische keuze. Het hebben van een eigen praktijk geeft vrijheid. Je kunt bepalen wanneer en hoeveel je wilt werken. Je bepaalt zelf wie je collega’s zijn en stelt zo je eigen team samen.
Door een eigen fysiotherapiepraktijk te starten kun je ervoor zorgen dat je meer inkomsten ontvangt dan wanneer je in loondienst blijft. Uiteraard komt er ook meer bij kijken. Na 7 vestigingen geopend te hebben, weten wij welke stappen je moet ondernemen. Op deze pagina leggen we een aantal belangrijke onderdelen uit en geven we een tips voor iedereen die zijn/haar eigen fysiotherapiepraktijk wil oprichten. Welke stappen moet jij nemen om je eigen praktijk op te starten?
Ondernemersplan fysiotherapiepraktijk starten
De eerste stap is het kijken naar de haalbaarheid en het lange termijnperspectief van je plan. Dit doe je door een ondernemersplan op te stellen. In dit plan omschrijf je jouw gehele onderneming en kijk je bijvoorbeeld naar de kansen en bedreigingen in je omgeving. Hieronder staan een aantal voorbeelden van inzichten die je uit een ondernemersplan kan halen:
- Je weet hoe de fysiotherapiepraktijk er financieel voor staat en/of de haalbaarheidsanalyse geeft een positief beeld.
- Je bent op de hoogte van het contracteerbeleid van de zorgverzekeraar.
- Je hebt de lopende contracten van de praktijk bekeken en weet welke verlengd worden en welke niet.
- Je hebt een overzicht van alle personeelsleden en de rechten en plichten van het personeel.
- Je hebt een duidelijk overzicht van alle zorgverleners in de omgeving en weet met welke zorgverleners je eventueel een samenwerking zou kunnen starten.
Uiteindelijk is het ondernemersplan samen met een exploitatiebegroting belangrijk voor jezelf en voor een eventuele geldverstrekker zoals de bank. Benieuwd hoe een ondernemersplan eruitziet? Het ondernemersplan kan je hier vinden.
Schakel een adviseur in
Wanneer je jouw eigen praktijk wil beginnen is het handig om een persoon in de buurt te hebben die ervaring heeft op dit gebied en jou graag wilt helpen. Deze adviseur helpt je met vragen die voor hem of haar bekend zijn. Denk hierbij aan:
- Zorgcontracten
- Softwarekosten
- Telefooncentrale
- Naamsbekendheid
- Huurcontracten/panden
- Administratie
- Zorgbeleid van gemeenten
- En meer!
Alles hierboven geregeld? Dan ben je klaar voor de volgende stap in het opstarten van je eigen fysiotherapiepraktijk. Hieronder staan nog een aantal belangrijke onderwerpen die je zeker niet mag vergeten. Neem contact met ons op, of lees nog even verder.
Kamer van Koophandel
Het is belangrijk om jouw praktijk in te schrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK) is in Nederland een verplichting. Na je inschrijving sta je direct geregistreerd bij de belastingdienst.
Algemene Gegevensbeheer Zorgverleners
De zorgverzekeraar moet kunnen controleren van welk persoon de declaraties afkomstig zijn en of de juiste gegevens zijn ingevuld. Doormiddel van een unieke Algemene Gegevensbeheer Zorgverleners-code (AGB-code) kunnen zorgverzekeraars dat doen. Het is daarom voor elke zorgverlener, praktijk of instelling belangrijk om een eigen AGB-code te hebben. Het aanvragen van een AGB-code kan hier. Als franchiser van Fysiotherapie Rijnmond nemen we dit uit handen.
Tarief bepalen van jouw fysiotherapiepraktijk
Wanneer je een dienst of product verkoopt, moet je ook een prijs bepalen. In de wereld van de fysiotherapie ben je niet geheel vrij om je eigen prijs te bepalen. De overheid bepaalt het kader waarin de maximale vergoedingen zijn opgenomen. Belangrijk om te weten is dat fysiotherapie vrijgesteld is van btw.
Verzekerde zorg leveren
Met je praktijk wil je hoogstwaarschijnlijk ook verzekerde zorg gaan leveren. Deze zullen dan vallen onder de Zorgverzekeringswet of Wet langdurige zorg (WLZ). Ook hiervoor heb je toelating nodig en zal je aan verschillende eisen moeten voldoen. Je kunt de toelating hier aanvragen. Maar ook hier geldt: als franchisnemer binnen Fysiotherapie Rijnmond wordt dit uit handen genomen.
Algemene voorwaarden
Algemene voorwaarden nemen voor jou als ondernemer risico’s weg bij het afsluiten van contracten. Het document is bedoeld voor jouw patiënt of voor een opdrachtgever.
EPD
Misschien wel een van de belangrijkste onderdelen van een goede fysiotherapiepraktijk is de software. Dit is naast goed personeel de motor van je praktijk. Met deze software houd je alle informatie bij van je patiënten en heb je een duidelijk overzicht van al je behandelingen. Deze software is vaak erg kostbaar, maar besparen hierop kan leiden tot minder omzet.
Franchisepraktijk Fysiotherapie Rijnmond
Zoals je hebt kunnen lezen kost het opstarten van een eigen fysiotherapiepraktijk veel moeite en moet je veel regelen. Wil je wel een eigen praktijk, maar niet alles van A tot Z opbouwen, dan is het franchiseconcept van Fysiotherapie Rijnmond iets voor jou. Met het franchiseconcept van Fysiotherapie Rijnmond haal je het maximale uit je eigen praktijk en ontvang je veel voordelen zoals de voormalige “plus” vergoedingen.
Met het franchiseconcept snijdt het mes aan beide kanten. Voor jou als starter staat de basis al van je fysiotherapiepraktijk al helemaal uitgewerkt en zijn bijvoorbeeld de praktijkkosten en personeelskosten van de back- en frontoffice gedeeld waardoor beide partijen minder kosten maken. Hierdoor ontstaat een win-win situatie.
Het franchiseconcept van Fysiotherapie Rijnmond is gebaseerd op het feit dat zowel de franchisenemer als de franchisegever niet meer zonder elkaar willen.
De basis hebben wij al voor jou ontwikkeld en in de praktijk gebracht. Durf jij het aan om verder aan te bouwen? Neem dan contact met ons op en kom een keer langs voor een oriënterend gesprek. Wij hebben al meerdere praktijken opgezet en kunnen je helpen met jouw droom. Jij bent en blijft altijd 100% eigenaar van jouw praktijk. Wil jij ook jouw eigen fysiotherapiepraktijk starten?