Meniscusletsel
Meniscusletsel
U kunt meniscusletsel hebben opgelopen nadat u uw knie verdraaid heeft. Knieklachten die voortkomen uit meniscusletsel komen vaak voor bij mensen tussen de 15 en 65 jaar oud. Deze aandoening komt bij mannen 3 tot 4 keer vaker voor dan bij vrouwen. Ook zien we dat deze klacht regelmatig gepaard gaat met schade aan de voorste kruisband
Informatie over meniscusletsel
Symptomen meniscusletsel
Als u meniscusletsel oploopt dan zijn er een aantal symptomen die vaak voorkomen.
- Kniepijn, met name bij druk op de knie. Dit ontstaat bijvoorbeeld tijdens het (trap)lopen
- Slotklachten: het niet meer goed kunnen buigen of strekken van de knie. De knie kan dan “op slot schieten”
- Zwelling van de knie
- Klikgeluiden of het gevoel dat de knie knakt.
Oorzaken meniscusletsel
We onderscheiden twee vormen van meniscusletsels.
Acuut meniscusletsel: dit letsel ontstaat vaak tijdens het sporten en is een vorm van acuut knieletsel. Door een plotselinge beweging, kan het zo zijn dat u uw knie verdraaid en dat de meniscus scheurt. Een andere mogelijke oorzaak is bijvoorbeeld het plotseling hurken of het ongelukkig vallen.
Degeneratief meniscusletsel: dit letsel ontstaat vaak op latere leeftijd. De meniscus raakt in een slechtere conditie door bijvoorbeeld het vaak herhalen van bepaalde bewegingen met de knie. Dit is eigenlijk een vorm van slijtage
Wat is een meniscusletsel
In onze knieën hebben we twee halvemaanvormige schijven, de menisci. We hebben in de knie een binnenste en een buitenste meniscus.
De menisci bestaan voor een groot deel uit kraakbeen en zijn eigenlijk de schokdempers van uw knie en zorgen ervoor dat we klappen kunnen opvangen, bijvoorbeeld als we springen. In deze schokdempers kan een scheur ontstaan, dat noemen we een meniscuslaesie of meniscusscheur. Op dat moment is uw knie niet meer zo goed in staat om schokken op te vangen en daar kunt u behoorlijke last van ervaren.
Fysiotherapie bij meniscusletsel
Tijdens de intake gaat de fysiotherapeut met u in gesprek en wordt de knie onderzocht, eventueel kan bij onvoldoende duidelijkheid over de diagnose, gekozen worden voor het verwijzen naar een arts om een MRI-scan te laten maken.
Samen met u wordt gekeken naar de beste behandelopties. Als er sprake is van een scheur in de meniscus dan kan er gekozen worden voor een operatie. Er vindt dan een meniscectomie plaats, hierbij wordt een stukje van uw meniscus weggeknipt. In sommige gevallen kan de meniscus ook gehecht worden. Echter, steeds vaker wordt er besloten om niet te opereren. Vervolgens zal er een trainingsprogramma met u opgesteld worden, dit is ook noodzakelijk als u toch geopereerd wordt. De doelen van het programma worden in samenspraak met u opgesteld
Na het opstellen van de doelen, kunt u starten met revalideren. Door middel van training en adviezen wordt u optimaal begeleid in uw revalidatieproces. Tussentijds zal er regelmatig met u geëvalueerd worden.