Fysiotherapie Rijnmond QualiviewFysiotherapie Rijnmond Qualiview
Maak een afspraak
aaaaa

Achterste kruisband gescheurd

In het kort

Achterste kruisband Gescheurd

De achterste kruisband is één van de vier stabiliserende banden van de knie. De achterste kruisband is erg sterk en kan alleen door flinke kracht scheuren. Toch is het mogelijk dat u uw kruisband scheurt of verrekt, bij bijvoorbeeld een ongeluk of bij het overstrekken van de knie. Veel patiënten omschrijven een “plop” of een “knak” gevoel in de knie, wanneer het ongeval is gebeurd. De knie doet pijn en wordt binnen een paar uur dik. Het belasten van de knie gaat niet meer. Wanneer u uw kruisband heeft gescheurd, is het van belang om dit snel te herkennen. Het behandelen van de klacht in een vroeg stadium is gemakkelijker.

aaaaa
01.

Symptomen gescheurde achterste kruisband

Hieronder staan een aantal klachten die passen bij kruisband letsel:

  • Bij het scheuren van de kruisband hoort/voelt de patiënt een “knap” of “plop” van de knie
  • Last van zwelling in de knie na enkele uren
  • Knie niet meer kunnen belasten
  • Instabiliteit in de knie
  • Gevoel dat u door uw knie zakt
  • Pijn rondom de knieschijf
02.

Oorzaken van een gescheurde achterste kruisband

Het scheuren van de achterste kruisband gebeurt vaak na een ongeval of door sporten. Het scheuren gebeurt doordat er een harde kracht op de voorkant van het scheenbeen komt terwijl de knie gebogen is, op dat moment raakt de achterste kruisband op spanning en bij te veel spanning kan de band scheuren. De band kan al scheuren door bijvoorbeeld een val op de knie tijdens het sporten of bij een auto ongeval waarbij de voorzijde van het scheenbeen tegen het dashboard aan komt. Het scheuren van de kruisband kan op alle leeftijden voorkomen.

  • Een ongeluk waarbij er een forse kracht op het onderbeen komt
  • Een val op een gebogen knie
03.

Wat is een gescheurde achterste kruisband?

De achterste kruisband verbindt de achterkant van het onderbeen met de voorkant van het bovenbeen. De achterste kruisband geeft stabiliteit aan de knie bij beweging. Ook zorgt de achterste kruisband ervoor dat het scheenbeen op de juiste plaats blijft ten opzichte van het bovenbeen. Een gescheurde achterste kruisband is ernstig letsel van de knie. In de meeste gevallen is er meer letsel in de knie terug te vinden. U kunt dan denken aan letsel van andere banden, de meniscus of het kraakbeen in de knie.

04.

Diagnose laten stellen

Na het ontstaan van een gescheurde achterste kruisband is de knie vaak erg dik en pijnlijk. Een onderzoek is daardoor lastig uit te voeren. Wij raden aan om na een aantal dagen nog een keer een specialist naar uw knie te laten kijken. Dit kan uw huisarts zijn of een fysiotherapeut.

05.

Operatie gescheurde achterste kruisband

Afhankelijk van de ernst van de klachten kan er voor een operatie worden in combinatie met fysiotherapie of alleen voor fysiotherapie. Een operatie zal in de meeste gevallen alleen plaatsvinden als er ernstige instabiliteit in de knie optreedt en de achterste kruisband daadwerkelijk gescheurd is. Dit kan u laten bevestigen doormiddel van een MRI of kijkoperatie.

06.

Fysiotherapie behandeling bij een gescheurde achterste kruisband

Uw fysiotherapeut kan een speciaal op maat gemaakt oefenprogramma voor u maken om de spieren rond uw knie en bovenbeen te versterken. Hiermee kunt u het herstel bespoedigen. Fysiotherapie bij achterste kruisband letsel is een goede manier om terug te keren naar uw dagelijks leven en huishoudelijk activiteiten te hervatten. De tijd om te herstellen verschilt van persoon tot persoon, maar in de eerste twee tot 12 weken is er vaak vooruitgang zichtbaar.

Intake

Bij Fysiotherapie Rijnmond beginnen we met een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek en wordt er ingegaan op uw gezondheidsklachten. Hier vertelt u over de last die u ervaart door de pijn uw knie en over uw dagelijks leven en gezondheid. Na dit onderzoek bepaalt u samen met de fysiotherapeut uw doelen van de revalidatie. U kunt in deze doelen aangeven wat u uiteindelijk wil bereiken.

Behandeling

Tijdens de behandeling ontvangt u van uw fysiotherapeut adviezen hoe u het best om kunt gaan met uw klacht. Afhankelijk van uw klacht en uw bewegingsmogelijkheden doet u oefeningen onder begeleiding of zelfstandig. Tijdens de behandeling stelt uw fysiotherapeut een oefenschema op met geschikte oefeningen tijdens elke fase.

We helpen u graag!

Onze specialisten staan voor u klaar om u te helpen met uw klachten.

Maak een afspraak
fysiotherapeut en patient identificeren elleboog klacht