Armklachten
Armklachten
Heeft u pijn in de arm of gewrichtspijn? Armklachten kunnen erg vervelend zijn in het dagelijks leven. De mens maakt voortdurend gebruik van zijn/haar armen, denk aan typen, schoonmaken, werken en sporten. Tijdens deze activiteiten worden de gewrichten in onze armen belast en in sommige gevallen overbelast.
Informatie over armklachten
Wat zijn armklachten?
In de meeste gevallen ontstaan armklachten door overbelasting. Overbelasting ontstaat in de meeste gevallen door eenzelfde beweging vaak te herhalen. Verder kunnen armklachten ook ontstaan door een spier- of peesscheuring of een zenuwbeknelling. Eventuele klachten aan uw arm kunnen ook ontstaan na een botbreuk of kneuzing.
Overbelasting kan zorgen voor gewrichtsklachten. We kunnen de gewrichtsklachten verdelen in vier groepen namelijk: de schouder, elleboog, pols en hand. De elleboog belichten we niet op deze pagina, daarvoor sturen we u graag door naar meer informatie over de tenniselleboog.
Symptomen armklachten
De meest voorkomende symptomen zijn:
- Pijn in uw arm/hand of nek/schouders
- Stijfheid in uw arm/hand of nek/schouders
- Krachtverlies in uw arm
- Tintelingen
- De armklachten ontstaan geleidelijk
- De armklachten worden in loop van tijd erger
- Dezelfde houding of bewegingen herhalen zorgt voor meer armklachten
Oorzaken van armklachten
Armklachten kunnen veel verschillende oorzaken hebben. In de gewrichten kunnen problemen met bewegen ontstaan. Gewrichten kunnen ontstoken of beschadigd raken, maar ook de omliggende pezen, spieren en banden kunnen ook worden aangedaan. Slijtage, ofwel artrose, is in Nederland de meest voorkomende gewrichtsklacht en kan ook klachten veroorzaken.
In het algemeen kunnen we de armklachten opdelen in twee grote groepen: Traumatische of acute gewrichtsklachten en overbelasting klachten.
Traumatische of acute armklachten
Bij traumatische of acute armklachten kunt u denken aan plotselinge gebeurtenissen die de klachten veroorzaken zoals het verdraaien van een gewricht, vallen of ergens klem komen te zitten.
Overbelasting armklachten
De tweede groep klachten ontstaat vaak juist geleidelijke, mogelijke oorzaken hiervan zijn:
- Langdurige overbelasting door eenzijdige belasting
- Afwijkend beweegpatroon
- Verstoorde balans tussen verschillende spiergroepen
- Een tekort aan kracht
- Langdurig aanhoudende ontregelende stress (hierdoor wordt uw belastbaarheid verminderd)
Fysiotherapie bij armklachten
De Intake
Tijdens de intake gaat de fysiotherapeut met u in gesprek en wordt de armklacht onderzocht, eventueel kan bij onvoldoende duidelijkheid over de diagnose, gekozen worden voor het maken van een echo of het verwijzen naar een arts. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld een bewegingsanalyse te maken. Zo kunnen we de mogelijke oorzaken van klachten goed in kaart brengen.
Behandelplan opstellen
De fysiotherapeut kijkt samen met u naar de beste behandelopties. Vaak vindt een groot deel van de behandeling plaats op basis van adviezen en oefeningen, maar soms kan het nodig zijn om u een steuntje in de rug te bieden. Dit kan door bijvoorbeeld dry-needling of medical taping in te zetten. Ook is het in sommige gevallen mogelijk om voor hydrotherapie te kiezen.
Behandeling
Na het opstellen van de doelen, kunt u starten met de behandeling. Door middel van voornamelijk training en adviezen wordt u optimaal begeleid in uw herstelproces. Tussentijds zal er regelmatig met u geëvalueerd worden.