Alles over Artrose
Artrose
Bij artrose denkt men vaak aan slijtage van de gewrichten. Dat is niet helemaal juist. Wel wordt de kwaliteit van het kraakbeen minder. Botten worden verbonden met gewrichten, op de uiteindes van de botten zit een laagje kraakbeen. Kraakbeen is glad, op die manier kunnen gewrichten makkelijk buigen, draaien of strekken. Bij artrose is het kraakbeen dunner, zachter en brokkeliger. Dit kan bewegen pijnlijk maken.
Informatie over alles over artrose
Symptomen van Atrose
Symptomen die kenmerkend zijn voor Artrose zijn:
- Pijn of stijfheid van de gewrichten na periodes van rust, zoals opstaan uit bed
- Milde zwelling in het aangedane gewricht
- U kunt uw gewricht niet helemaal goed rekken/bewegen
Bij Artrose kunt u last hebben van pijn en stijfheid in verschillende gewrichten. Artrose komt het vaakst voor in:
- De heupen
- De knieën
- De handen
Oorzaak van Artrose
In de meeste gevallen is het exacte ontstaan van artrose niet te achterhalen. Toch spelen er een aantal verschillende factoren een rol.
Erfelijke aanleg artrose
In sommige families komt artrose meer voor dan in andere. Erfelijke aanleg lijkt soms een rol te spelen bij het ontstaan van artrose. Wanneer artrose ontstaat door erfelijke aanleg heeft u meer kans om op jongere leeftijd in meerdere gewrichten artrose te ontwikkelen.
Geslacht
Vrouwen hebben bijna 2 tot 3 keer vaker artrose dan mannen.
Factoren die de kans op artrose vergroten
- Leeftijd
- Overgewicht
- Blessures of beschadigingen aan het gewricht
- Te zwaar sporten
- Te zware belasting
- Een aangeboren afwijking
Wat is artrose?
Artrose is een vorm van reuma. Bij sommige mensen gaat het om slechts één gewricht terwijl andere mensen last krijgen van meerdere gewrichten. Op dit moment weten we nog niet hoe dit exact komt.
Bij Artrose gaat het kraakbeen in uw gewricht achteruit in kwaliteit en wordt het kraakbeen, dunner, zachter en brokkeliger. Hierdoor kunt u uw gewricht minder soepel bewegen of heeft u pijn. In sommige gevallen kunt u last krijgen van een ontsteking van de slijmvlieslaag in het aangedane gewricht. U kunt dit merken aan pijn, zwelling en warmte.
Verder kunnen er ook veranderingen in het bot ontstaan direct onder het kraakbeen. U kunt dan aan de rand van het gewricht zichtbare knobbels voelen. Deze knobbels worden ook wel ‘osteofyten’ genoemd.
Wat kan ik zelf doen tegen artrose?
Wanneer u last heeft van artrose zijn er een aantal dingen die u kunnen helpen pijnklachten te verlichten.
Verminder eventueel overgewicht
Heeft u atrose in uw heup, knie, enkel of voet en heeft u overgewicht. Dan kan het helpen om te streven naar een gezonder gewicht. Wanneer u minder weegt, neemt het gewicht/druk op uw gewrichten af. Dit kan directe verlichting geven van uw pijnklachten. Afvallen helpt waarschijnlijk het meest bij beginnende klachten.
Bewegen met artrose
Bewegen is niet extra schadelijk voor uw gewrichten, zolang u uw gewrichten niet overbelast. In beweging blijven helpt pijn te verminderen en eventuele beperkingen door artrose te verminderen. Bewegen met artrose raden wij als fysiotherapeuten aan. Wel is het verstandig om samen met uw eigen fysiotherapeut te kijken naar uw belastbaarheid en eventuele vragen te stellen.
Kan ik genezen van Artrose?
Artrose is helaas niet te genezen. Wel kunt u zelf actie ondernemen om uw klachten te verminderen. Samen met een fysiotherapeut kunt u werken aan een optimaal behandelplan om de pijn en beperkingen zoveel mogelijk te verminderen.
Fysiotherapie artrose
Intake
Het traject start met een gesprek met onze gespecialiseerde fysiotherapeut over uw medische gegevens en voorgeschiedenis. Daarnaast zullen er verschillende testen en metingen worden afgenomen die inzicht geven in uw huidige conditionele en fysieke gesteldheid. Ook zal het lichaamsgewicht, de lengte en het vetpercentage bepaald worden.
Behandelplan opstellen en uitvoeren
Aan de hand van deze gegevens zal er een individueel beweegprogramma opgesteld worden. Dit beweegprogramma wordt samen met u opgesteld. U zult vervolgens over een termijn van 12 weken, 1 tot 2 keer per week gaan bewegen in een groep van minimaal 3 tot maximaal 6 personen. Tijdens het bewegen wordt u begeleid door onze gespecialiseerde fysiotherapeut.
Evalueren
Na 6 weken zal er een tussenevaluatie plaatsvinden. De testen die tijdens de intake zijn uitgevoerd, zullen opnieuw worden afgenomen. Door de resultaten uit week 6 te vergelijken met week 0 kan er gekeken worden naar de voor- of achteruitgang.
Eindevaluatie
Na 12 weken vindt er een eindevaluatie en een eindgesprek plaats. Binnen deze eindevaluatie zullen ook de eerder uitgevoerde testen en metingen worden herhaald en vergeleken. Tot slot krijgt u een persoonlijk advies over hoe u uw geboekte vooruitgang vast kunt houden.