Tenniselleboog
Tenniselleboog / tennisarm
U heeft mogelijk last van een tenniselleboog wanneer u pijn ervaart aan de buitenkant van de elleboog. De pijn straalt meestal uit naar uw onderarm en/of pols en in sommige gevallen ook naar de bovenarm.
Vaak spelen de klachten op wanneer u bijvoorbeeld iets wil oppakken met uw hand, wanneer u dat doet spant de trekspier van uw pols en hand aan dit kan pijnlijk zijn. De pijn ontstaat door een overbelasting aan uw peesaanhechting. Deze peesaanhechting zorgt ervoor dat u uw hand en pols kunt bewegen. Vaak wordt het strekken van uw elleboog, pols en vingers als pijnlijk ervaren net zoals het drukken op de aanhechting van aan de buitenkant van uw pols en hand. Wellicht is het dichtknijpen van uw hand, het buigen van uw pols en het naar buitendraaien van uw onderarm onprettig.
Wat is een tenniselleboog/tennisarm?
Een tenniselleboog of ook wel een tennisarm is een van de meest voorkomende aandoening aan de elleboog. Bij een tenniselleboog zijn uw pezen aan de buitenzijden van uw arm overbelast. Door vaak dezelfde bewegingen te maken ontstaat deze overbelasting en kan er een ontsteking ontstaan. Slechts 5% van alle tennisellebogen zijn ook daadwerkelijk ontstaan door het tennissen. In de meeste gevallen gaat het om andere activiteiten zoals; het wringen van een doek, veel typen op een toetsenbord of het draaien van een schroevendraaier. Wel krijgt ongeveer 50% van alle tennissers te maken met een tenniselleboog.
Hoelang duurt een tenniselleboog/tennisarm?
De gemiddelde duur van de klachten van een tenniselleboog houden ongeveer 9 maanden aan tot een uiterst maximum van 2 jaar. Het advies is om bewegingen die de pijn verergeren te ontlopen. Dit bevordert het herstel. Wanneer alleen rust weinig effectiviteit biedt is fysiotherapie een goede manier om het herstel te bevorderen. Fysiotherapie bij een tenniselleboog/tennisarm is erop gericht op het frictie en het rekken van de strekpezen. Onze fysiotherapeuten van Fysiotherapie Rijnmond beschikken over een gespecialiseerd behandelprotocol waarmee de duur van de tennis elleboog verkort kan worden door het natuurlijk herstel te respecteren en overbelasting te voorkomen.
Symptomen tenniselleboog / tennisarm
Een tenniselleboog heeft een aantal veel voorkomende klachten:
- Pijn, aan de buitenkant van de elleboog en meestal doortrekkend in de onderarm
- Een stekende of zeurende pijn
- Spieren in de bovenarm voelen stijf
- Pijn verergert bij aanspanning of/en aanraking
- Ochtendstijfheid
- Een zwaar gevoel in de onderarm
- Tintelingen
- Lichte zwelling aan de buitenkant van de elleboog en verdikking van de onderarmspieren
- Moeite met het strekken en buigen van de elleboog
- Krachtsverlies van de hand.
Tenniselleboog oefeningen
De klachten van een tennisarm kunnen met een aantal oefeningen worden verminderd. Echter werken alleen deze oefeningen vaak niet voldoende. Het is verstandig om contact op te nemen met een fysiotherapeut wanneer u lang last heeft van een tennisarm. Hieronder staan een aantal mogelijke oefeningen wanneer u klachten ervaart van een tennisarm/tenniselleboog.
- Rust. In de eerste fase 1 a 2 weken.
- Met uw hand oefeningen doen om de knijpkracht te verbeteren. In de eerste fase en gedurende het hele proces
- Spieren aan de zijkant van de nek rekken. In de eerste fase en gedurende het hele proces.
- De spieren boven op de onderarm rekken. In de tweede fase meestal 1 ½ maand.
- Het onderhands buigen van uw pols met een klein gewicht. In de derde fase van herstel na 2 maanden.
Sporten met een tenniselleboog is mogelijk. Wel moet ten alle tijden pijnlijke bewegingen worden gemeden.
Fysiotherapie bij een tenniselleboog
De Intake
Tijdens een intake gaat de fysiotherapeut met uw in gesprek en wordt de arm onderzocht. Met eventuele onduidelijkheid over de diagnose of de ernst ervan, kan er gekozen worden voor het maken van een echo. Hierna start de behandeling om de klachten van uw tenniselleboog te verlichten.
Behandelplan opstellen bij een tennisarm
Samen wordt er gekeken naar de beste behandelopties voor uw tenniselleboog. Binnen Fysiotherapie Rijnmond zijn er verschillende therapeuten gespecialiseerd in de behandeling van een tenniselleboog. Er zijn verschillende behandelopties mogelijk en samen wordt er gekeken naar wat voor u de beste optie is. Zo zorgen wij ervoor dat u zo snel mogelijk uw normale activiteiten kunt hervatten.
Behandeling van een tennisarm
De behandeling van een tenniselleboog bestaat grofweg genomen uit drie stappen:
- Als eerste is het belangrijk om de belasting te verminderen zodat de spieren en pezen tot rust kunnen komen. Wij kunnen u daarbij ondersteunen door een vorm van diepe massage van de onderarm of manuele therapie, dry-needling of medical taping.
- Wanneer de gemeten knijpkracht toeneemt beginnen met rektechnieken toe te passen. Het is belangrijk niet te beginnen met het rekken van de onderarm wanneer de overbelasting nog plaats vindt.
- Vervolgens is het belangrijk om de belasting weer geleidelijk aan op te bouwen, zodat de onderarmspieren getraind worden. Hiervoor zijn er speciale oefeningen om de kracht opbouw van de arm te bevorderen. Met deze oefeningen kunt u beginnen in de derde fase van het herstel, wanneer het rekken van de onderarm geen herkenbare pijn meer oplevert.