Fysiotherapie Rijnmond QualiviewFysiotherapie Rijnmond Qualiview
Maak een afspraak
Beenklachten

Beenklachten

In het kort

Beenklachten

Pijn in uw been of beenklachten kunnen veel invloed hebben op uw dagelijks leven. In ons leven gebruiken we onze benen continu. Tijdens het lopen, staan, zitten en rennen gebruiken we onze benen. Soms raken ze door deze activiteiten overbelast. Dit kan zorgen voor een pijnlijk been of beenklachten. Vaak zijn het de gewrichten die overbelast zijn. Deze gewrichten kunnen we indelen in vier groepen: heup, knie enkel en voet.

Therapeut behandeld beenklachten
01.

Wat zijn beenklachten?

Wanneer u beenklachten heeft kan dit ontstaan door ontstoken of beschadigde gewrichten, maar ook omliggende structuren zoals pezen, spieren en banden kunnen zijn aangedaan. In Nederland is slijtage een groot probleem. Slijtage ofwel artrose is in Nederland een van de meest voorkomende gewrichtsklachten. Verder kunt ook last hebben van een verzwikte of verstuikte enkel. Deze klachten kunnen pijn aan verschillende delen van het been veroorzaken.

02.

Symptomen beenklachten

Hieronder staan een aantal klachten die voorkomen bij beenklachten

  • Belasten van knie is pijnlijk
  • Pijn in het been
  • Gewrichtspijn in het been
  • Verminderde beweeglijkheid van het been of gewricht
  • Veranderd looppatroon
  • Zwelling van het gewricht
  • Moeite met intensief belasten van het been tijdens hardlopen of andere sporten
03.

Oorzaken van beenklachten

Er zijn veel verschillende oorzaken voor gewrichtsklachten. In de meeste gevallen kunnen we de klachten verdelen in twee grote groepen. Traumatische of acute gewrichtsklachten en overbelasting klachten.

04.

Traumatisch gewrichtsklachten

Traumatische gewrichtsklachten ontstaan door een plotselinge gebeurtenis. Hierbij kunt u denken aan het verdraaien van een gewricht, vallen of verkeerd landen na een sprong.

05.

Acute gewrichtsklachten

Acute gewrichtsklachten ontstaan vaak juist (langzamer) na verloop van tijd. Mogelijke oorzaken van acute gewrichtsklachten zijn

  • Langdurige overbelasting van het been
  • Afwijkend looppatroon
  • Verstoorde balans tussen verschillende spiergroepen
  • Een tekort aan (been)kracht
  • Langdurige aanhoudende ontregelende stress
06.

Fysiotherapie bij beenklachten

De intake

Tijdens de intake gaat de fysiotherapeut met u in gesprek en wordt de klacht onderzocht, eventueel kan bij onvoldoende duidelijkheid over de diagnose, gekozen worden voor het maken van een echo of het verwijzen naar een arts. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld een loop- of hardloopanalyse te maken. Zo kunnen we de mogelijke oorzaken van klachten goed in kaart brengen.

Behandelplan opstellen

De fysiotherapeut kijkt samen met u naar de beste behandelopties. Vaak vindt een groot deel van de behandeling plaats op basis van adviezen en oefeningen, maar soms kan het nodig zijn om u een steuntje in de rug te bieden. Dit kan door bijvoorbeeld dry-needling of medical taping in te zetten. Ook is het in sommige gevallen mogelijk om voor hydrotherapie te kiezen.

Behandeling

Na het opstellen van de doelen, kunt u starten met de behandeling. Door middel van voornamelijk training en adviezen wordt u optimaal begeleid in uw herstelproces. Tussentijds zal er regelmatig met u geëvalueerd worden.

We helpen u graag!

Onze specialisten staan voor u klaar om u te helpen met uw klachten.

Maak een afspraak
fysiotherapeut en patient identificeren elleboog klacht