Valpreventie
Valpreventie
Elke vijf minuten beland er iemand op de spoedeisende hulp na een val. Valpreventie of valtraining wordt vaak ingezet bij ouderen (vanaf 65 jaar). Zij hebben namelijk een verhoogt risico om te vallen. Uit onderzoek blijkt dat valtraining erg effectief is. De afname van het aantal val incidenten ligt rond de 61% en ook is er een valangst vermindering van 37%. Valpreventie is onwijs effectief!
Vallen kan een enorm effect hebben op het dagelijks leven van ouderen. Ongeveer één op de drie ouderen valt jaarlijks één of meerdere keren per jaar. Vallen als oudere heeft vaak grotere gevolgen dan toen u nog jong was. U kunt sneller iets breken zoals uw heup of pols. Ook loopt u risico om een hoofdwond of hersenschade op te lopen. Hoe kan een fysiotherapeut u helpen met het voorkomen of verminderen van het risico op vallen.
Waarom valpreventie voor ouderen?
In 2018 overleden 4.628 inwoners van Nederland door een val. 75% hiervan was ouder dan 80 jaar (Centraal Bureau voor Statistiek, 2019).Bijna de helft van deze ongevallen vindt plaats in en om het huis. Door valpreventie training te volgen kunt u het risico verminderen op vallen, want voorkomen is beter dan genezen!
Een gescheurde voorste kruisband is ernstig knieletsel. In de meeste gevallen is meer schade in de knie te vinden aan de banden, de meniscus of het kraakbeen. Onderzoek door een specialist naar de knie is gewenst. Het is belangrijk om het letsel vroegtijdig te ontdekken. In een vroeg stadium is kan de aandoening beter behandeld worden.
Symptomen op valrisico voor ouderen
Hier staan een aantal factoren die een verhoogt risico op vallen vaststellen.- Eén of meerder valincidenten per jaar
- Balansproblemen
- Angst om te vallen
- Moeite met bewegen
- Moeite met lopen
Oorzaken van een verhoogt valrisico bij ouderen
Een verhoogt valrisico ontstaat vaak doordat er een aantal belangrijke functies van het lichaam verminderen tijdens het verouderingsproces.Oorzaken van een verhoogt valrisico kunnen zijn
- Slecht of verminderd zicht
- Bepaalde medicatie
- Slecht schoeisel
- Voeding
- Thuissituatie en/of inrichting van het huis
- Verminderd evenwicht
- Verminderde spierkracht
Wat houdt valpreventie/valtraining in?
Valpreventie betekent letterlijk “het voorkomen van vallen”. Onze fysiotherapeuten hebben een aanvullende cursus gevolgd speciaal voor valpreventie.Het doel is om het risico op vallen bij ouderen zo klein mogelijk te maken. Valpreventie bij de fysiotherapeut bestaat voor een ged eelte uit adviezen, maar bestaat ook uit oefeningen. De oefeningen bij om het valrisico te verminderen bestaan uit het versterken van spieren en het verbeteren van het evenwicht.
Verder is het ook mogelijk om een cursus valtraining te krijgen. Tijdens deze cursus wordt er geoefend met het opstaan na een val en de juiste manier van tillen samen met uw fysiotherapeut.
Fysiotherapie bij een verhoogd valrisico
De intake
Tijdens de intake gaat de fysiotherapeut met u in gesprek en wordt o.a. een valrisicoanalyse gemaakt en worden uw leefstijl en een aantal vragenlijsten besproken. Daarnaast worden er een aantal testen afgenomen om o.a. uw spierkracht, balans en loopvaardigheden te beoordelen. Ook kan de fysiotherapeut een analyse maken van de mogelijke risico’s in de thuissituatie.
Behandelplan opstellen verhoogt valrisico
Het opstellen van een plan voor valpreventie bij ouderen gebeurt altijd multidisciplinair. Dat wil zeggen dat er meerdere partijen betrokken zullen zijn bij het opstellen van het behandelplan. Hierbij kunt u naast de fysiotherapeut denken aan een diëtiste, ergotherapeut, huisarts, oogarts, psycholoog etc. Er worden combinaties van valpreventieve beweeginterventies gemaakt met één of meerdere van de volgende interventies.
- Aanpassingen huis en omgeving
- Medicatiebewaking
- Aanpak visusproblemen
- Aanpak voetproblemen en schoeisel
- Voedingsinterventie
- Educatieve interventie, het aanleren van kennis omtrent valpreventie
- Psychologische interventie
- Medische behandeling van cardiovasculaire en overige onderliggende aandoeningen.
De behandeling van verhoogt valrisico bij ouderen
Na het opstellen van de doelen, start de behandeling. De fysiotherapeut zal u begeleiden met, bijvoorbeeld, een cursus valtechnieken waarbij er wordt geoefend met het opstaan na een val en de juiste manier van tillen. Daarnaast kan er balans- en krachttraining worden ingezet en kunnen tips voor het functioneren in en om het huis worden gegeven. Er zal door middel van testen tussentijds geëvalueerd worden of de behandeling voldoende effect heeft.