Fysiotherapie Rijnmond QualiviewFysiotherapie Rijnmond Qualiview
Maak een afspraak

Slijmbeursontsteking

In het kort

Slijmbeursontsteking

Slijmbeurzen zijn als beschermende kussentjes strategisch geplaatst op plekken waar uw lichaam dat het meest nodig heeft zoals bij gewrichten die uitsteken, waaronder de elleboog, heup, schouder en knie. De rol van de slijmbeurs is het dempen van stoten en het verminderen van wrijving tijdens beweging. Helaas kunnen deze slijmbeurzen ontsteken, vaak door overbelasting, wat resulteert in een aandoening die bekend staat als bursitis of ook wel, slijmbeursontsteking. Deze aandoening kan aanzienlijk ongemak en pijn veroorzaken.

01.

Wat is een slijmbeursontsteking?

Slijmbeurzen fungeren als beschermende, vochtgevulde kussentjes die zich bevinden tussen de botten van uw gewrichten en andere lichaamsstructuren, zoals spieren en pezen. De slijmbeurzen helpen de gewrichten te beschermen en verminderen de kans op letsel door het absorberen van schokken. De slijmbeurs staat medisch bekend als een 'bursa'. Een ontstoken slijmbeurs die ook wel 'bursitis' wordt genoemd, komt vaak voor bij personen ouder dan dertig en leidt tot zwelling en pijn. Deze zwelling en pijn van de slijmbeurs kan uitstralen en de bewegingsvrijheid van gewrichten beperken.

Als u wilt bevestigen of u aan bursitis/slijmbeursontsteking lijdt, bieden wij de mogelijkheid voor een echografisch onderzoek in onze fysiotherapiepraktijk.

02.

Symptomen van slijmbeursontsteking

Symptomen die kenmerkend zijn voor een slijmbeursontsteking zijn:

  • Een rode en warme huid rondom het gewricht
  • Drukkende en stekende pijn
  • Een zwelling van het gewricht
  • Stijfheid van het gewricht
  • Beperkte bewegingsvrijheid van het gewricht
  • Uitstralende pijn, die s ’nachts kan verergeren
  • Rillingen
  • Misselijkheid
  • Koorts

Slijmbeursontstekingen komen op veel verschillende plaatsen in het lichaam voor. Op onze website hebben we een aantal slijmbeursontstekingen specifiek omschreven.

  • Slijmbeursontsteking schouder
  • Slijmbeursontsteking elleboog
  • Slijmbeursontsteking heup
  • Slijmbeursontsteking knie
  • Slijmbeursontsteking lies
  • Slijmbeursontsteking scheenbeen
03.

Oorzaak van slijmbeursontsteking

In de meeste gevallen zien we dat een overbelasting van de slijmbeurs de oorzaak is van een slijmbeursontsteking. Door een val of een klap kan de slijmbeurs geïrriteerd en ontstoken raken. Heel soms is een infectie de oorzaak van een slijmbeursontsteking.

Bij langdurige overbelasting van uw slijmbeurs spreken we meestal van chronische slijmbeursontsteking. We maken onderscheidt tussen chronische, acute en septische slijmbeursontsteking. Een voorbeeld van een acute slijmbeursontsteking is bijvoorbeeld een val of een ongeluk. Wanneer een bacteriële infectie de oorzaak is van bursitis/slijmbeursontsteking dan spreken we over septische bursitis/slijmbeursontsteking.

Belangrijk om te weten is dat iedereen een slijmbeursontsteking kan krijgen. Toch zien we dat oudere mensen sneller een slijmbeursontsteking hebben dan jongeren. De spieren en pezen van oudere mensen zijn kwetsbaarder en ruwer, dit kan tot meer irritaties leiden. Naast oudere komen slijmbeursontstekingen ook vaker voor bij mensen die fanatiek sporten en mensen die veel lopen tijdens het werk.

Slijmbeursontstekingen worden vaak veroorzaakt door het te zwaar belasten van de slijmbeurzen, die als schokdempers in onze gewrichten fungeren. Dergelijke overbelasting kan leiden tot irritatie en ontsteking.

Incidenten zoals vallen of directe slagen kunnen ook acute ontstekingen veroorzaken. In zeldzame gevallen kan een infectie de ontsteking van de slijmbeurs veroorzaken, wat dan resulteert in wat bekend staat als septische bursitis.

Wanneer de slijmbeurs herhaaldelijk of voor langere tijd overbelast wordt, ontstaat er een chronische slijmbeursontsteking. Dit is een langdurige ontsteking die verschilt van de acute variant die vaak plotseling ontstaat als gevolg van een ongeval of trauma en van de septische variant, die door een infectie wordt veroorzaakt.

Het is van belang te herkennen dat iedereen een slijmbeursontsteking kan krijgen, maar de kans neemt op hogere leeftijd toe. Bij ouderen zijn de spieren en pezen doorgaans kwetsbaarder en ruwer. Dit geeft een hoger risico op irritatie en ontsteking. Ook mensen die veel sporten of die in hun werk veel moeten lopen, lopen een hoger risico op slijmbeursontstekingen

04.

Wat kan ik zelf doen bij een slijmbeursontsteking?

Als u last heeft van een slijmbeursontsteking, zijn er diverse stappen die u zelf kunt nemen om de symptomen te verlichten:

  • Vermijd activiteiten die de pijn verergeren, zodat u de betrokken slijmbeurs niet verder overbelast.
  • Pas activiteiten aan om druk op het ontstoken gebied te minimaliseren.
  • Blijf het gewricht voorzichtig bewegen binnen de pijngrens om stijfheid te voorkomen.
  • Bij werkgerelateerde klachten is het raadzaam om advies in te winnen bij een bedrijfsarts voor eventuele werkplekaanpassingen of advies.

Om slijmbeursontstekingen te beheersen en toekomstige klachten te voorkomen, is het versterken van uw spieren rondom de betrokken gewrichten belangrijk. Dit helpt de belasting op uw slijmbeurzen te verlichten. Uw fysiotherapeut kan een aangepast behandelplan ontwikkelen, zodat u de spieren op een veilige manier kunt trainen zonder de slijmbeurzen verder te belasten. Het volgen van zo'n plan kan essentieel zijn voor uw herstel en preventie van verdere blessures.

05.

Fysiotherapie slijmbeursontsteking

Intake

Uw behandelingsproces begint met een uitvoerig gesprek met onze deskundige fysiotherapeut over uw gezondheidsgeschiedenis en eerder doorgemaakte medische aandoeningen. Vervolgens voeren we een reeks testen en metingen uit om een gedetailleerd beeld te krijgen van uw huidige conditie en fysieke gezondheid. Het is bijvoorbeeld belangrijk om eventuele zwakke spieren te herkennen.

Behandelplan opstellen en uitvoeren

Gebaseerd op de verzamelde informatie zal uw fysiotherapeut een persoonlijk trainingsprogramma voor u ontwikkelen. Dit programma wordt in samenspraak met u opgesteld, waarbij de bevindingen van de intake als leidraad dienen. Het correct trainen van al uw spieren is hierbij essentieel, met de intentie ze te versterken zonder risico op verdere overbelasting van uw slijmbeurs.

Evalueren & eindevaluatie

Na enkele behandelsessies volgt een evaluatie waarbij we een aantal tests herhalen om uw vooruitgang te beoordelen. We bespreken de resultaten samen en stellen indien nodig uw behandelingsdoelen bij. Aan het einde van het traject evalueren we uw algehele vooruitgang opnieuw, waarna u gericht advies ontvangt om de bereikte verbetering te behouden.

We helpen u graag!

Onze specialisten staan voor u klaar om u te helpen met uw klachten.

Maak een afspraak
fysiotherapeut en patient identificeren elleboog klacht