Schouderklachten
Schouderklachten
Bij schouderklachten ervaart u pijn in en rond het schoudergewricht en vaak met een uitstraling in uw bovenarm en/of nek. Soms straalt de pijn zelfs uit naar uw ellenboog of de vingers. Door schouderklachten gaan dagelijkse activiteiten vaak minder goed: bijvoorbeeld werken, sporten, het huishouden of de boodschappen doen. Er zijn verschillende soorten schouderklachten. Is de schouder korter dan zes weken aanwezig? Dan is er sprake van een acute schouderklacht. Wanner de pijn langer dan drie maanden aanwezig is, is er sprake van een chronische klacht. Echter zijn ook chronische klachten te verhelpen door middel van fysiotherapie.
Informatie over schouderklachten
Symptomen schouderpijn
Ieder schouderklacht heeft haar eigen symptomen, immers niet elke klacht is hetzelfde. Een aantal symptomen die een onderliggende aandoening kunnen aanduiden zijn:
- Pijnklachten, er ontstaat een zwelling of het kleurt rood
- Pijn in het schoudergewricht die (eventueel) uitstraalt naar de nek, elleboog en de pols of hand
- Pijn bij het zetten van kracht
- Krachtsverlies in de arm
- Moeilijker bewegen van de schouder
- Schouder voelt stijf aan
Oorzaken schouderpijn
Pijn aan de schouder kan verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende oorzaken van schouderpijn zijn triggerpoint ook wel spierknopen genoemd. Daarnaast zijn de onderstaande punten ook veel voorkomende oorzaken:
- Langdurige inactiviteit van de schouder
- Een val op de arm, schouder of elleboog
- Herhaalde of langdurig uitvoeren van bepaalde handelingen van de schouder (overbelasting)
- Aandoeningen zoals diabetes, schildklier problematiek en artritis
- Een incident waarbij de schouder gedeeltelijk of volledig uit de kom is getrokken
Verschillende soorten schouderklachten
Schouderimpingement
Een schouderimpingement is een inklemming van de pees in de schouder. Tussen de schouderkop en het schouderdak bevinden zich verschillende structuren die bij overbelasting in omvang toenemen. Hierdoor worden ze als het ware ingeklemd. Bij een impingement wordt onderscheid gemaakt maakt tussen een primair impingement en een secundair impingement. Een primair impingement kenmerkt zich doordat de oorzaak in het schoudergewricht zelf zit. Bij een secundaire inklemming kenmerkt zich door een probleem ‘buiten’ de schouder.
Slijmbeursontsteking
Net als andere gewrichten in het lichaam bevat de schouder een slijmbeurs. De slijmbeurs is een zakje gevuld met geleiachtige vloeistof. Dit zakje dient als stootkussentje en zorgt ervoor dat het gewricht wrijvingsloos kan bewegen. De slijmbeurs bevindt zich in de schouder tussen de schouderkop en het schouderdak. De slijmbeurs kan ontsteken, met als gevolg dat dit pijn veroorzaak in de schouder. De slijmbeurs zal bij een ontsteking opzwellen, waardoor het lastig wordt om de schouder of bovenrug te bewegen.
Schouderluxatie
Bij een schouderluxatie wordt ook wel gesproken over een schouder die ‘uit de kom’ is. Een schouderluxatie kenmerkt zich door het scheuren van het bindweefsel rondom het schoudergewricht. Dit heeft als gevolg dat het bovenarmbot uit de kom wordt verplaatst. De blessure komt veel voor bij sporten zoals rugby, basketbal, voetbal, skiën en snowboarden.
Frozen shoulder
Een frozen shoulder kenmerkt zich door de bewegingsbeperkingen van de schouder en door een doffe pijn in de schouder. Bij een frozen shoulder zal het kapsel van de schouder gaan ontsteken waardoor plooien van het kapsel verkleven. Hoe meer plooien er in het kapsel verkleven hoe forser de bewegingsbeperkingen. Er zijn twee soorten, namelijk een primaire en secundaire frozen shoulder. Bij de primaire is er geen duidelijk oorzaak voor het ontstaan van de aandoening en bij een secundaire frozen shoulder is er wel een duidelijk oorzaak te vinden.
Schouder instabiliteit
Schouderinstabiliteit is een veel voorkomende blessure en kenmerkt zich door slap/zwak bindweefsel (ligamenten en gewrichtskapsel) rondom het schoudergewricht. Door de slappe/zwakke bindweefsel is er een vermindering in de stevigheid van het schoudergewricht. Het gevolg hiervan is overmatige bewegelijkheid. De stabiliteit en stevigheid van de schouder worden bepaald door het gewrichtskapsel, de omliggende banden en de rotator cuff spieren. Dit zijn spieren die over het schoudergewricht lopen.
Fysiotherapie bij schouderklachten
De oorzaak van de klacht bepaalt mede wat de behandeling wordt. Het is in de meeste gevallen belangrijk om een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid te creëren. Met het gebruik van echografisch onderzoek in onze praktijk kunnen we, naast het lichamelijk onderzoek, de juiste diagnose stellen en daar het behandelplan op afstellen. Afhankelijk van de aandoening kan de behandeling bestaan uit Dry Needling, Oefentherapie, Houdingsoefeningen en advies en Medical taping.