Fysiotherapie Rijnmond QualiviewFysiotherapie Rijnmond Qualiview
Maak een afspraak
Meneer heeft moeite met op bank te gaan zitten

Sarcopenie

In het kort

Sarcopenie

Wanneer u ouder dan 65 jaar bent en u het idee heeft dat uw spierkracht afneemt, zou het kunnen zijn dat u last heeft van sarcopenie. Sarcopenie is geassocieerd met verminderd functioneren en invaliditeit. Dt vaak bij mannen sterker dan bij vrouwen. Door de verschillende definities is moeilijk te zeggen hoe vaak deze aandoening voorkomt. Op basis van verlies van zowel spiermassa als spierfunctie varieert dit van 3% tot 37% bij gezonde ouderen.

Mevrouw traint op loopband
01.

Wat is Sarcopenie?

Sarcopenie is een progressieve en gegeneraliseerde skeletspierstoornis die is gerelateerd aan de volgende punten.

  • Fysieke en cognitieve beperkingen
  • Verminderde kwaliteit van leven
  • Valincidenten
  • Een verhoogde kans op overlijden

Het is lang geassocieerd met ouder worden en oudere mensen, maar de ontwikkeling ervan begint eerder in het leven. Het wordt als een spierziekte beschouwd (spierfalen), waarbij de spierkracht laag is en gepaard gaat met een lage spiergroei en kwaliteit.

02.

Oorzaken

Sarcopenie heeft vele oorzaken die verder gaan dan veroudering, sterker nog het kan ook bij jongeren voorkomen. De aandoening start al op vroege leeftijd met spierverlies (atrofie) en gaat het hele leven door.

Het verlies van spierkracht wordt vooral merkbaar vanaf 35 jaar. Een belangrijke oorzaak in het ontstaan van sarcopenie is de leefstijl. Onvoldoende lichaamsbeweging en onvoldoende inname van bepaalde voedingsstoffen zijn mogelijke factoren. Daarnaast, kunnen hormonale veranderingen en genetische factoren ook meespelen in het ontstaan van sarcopenie.

03.

Symptomen

De symptomen van sarcopenie zijn

  • Verminderde spiermassa
  • Weinig spierkracht
  • Verminderde fysieke prestaties
04.

Vormen van sarcopenie

Er zijn 2 vormen van sarcopenie

  • Primair: verlies van spiermassa en spierfunctie door het verouderingsproces noemen we ‘primaire sarcopenie’.
  • Secundair: verlies van spiermassa en spierfunctie als gevolg van één of meerdere andere factoren (zoals inactiviteit, ziekte of voedingsdeficiënties), noemen we ‘secundaire sarcopenie’.
05.

Fysiotherapie bij Sarcopenie

De intake

Tijdens de intake gaat de fysiotherapeut met u in gesprek en worden er een aantal dingen besproken, waarvan o.a. uw:

  • Klachtenpatroon
  • Leefstijl
  • Een aantal vragenlijsten

Tijdens de intake gaat de fysiotherapeut met u in gesprek en worden er een aantal dingen besproken, waarvan o.a. uw:

Deze tests worden gehanteerd als basismeting voor de verdere therapie. Meestal komt u via een verwijzing van een specialist bij een fysiotherapeut terecht. Wanneer de fysiotherapeut op basis van uw klachten vermoed dat er sprake is van sarcopenie dan zal er in overleg met u besloten kunnen worden om u terug te sturen voor verder onderzoek. Er zijn namelijk testen die de spiermassa en spierfunctie kunnen bepalen die niet in de fysiotherapeutische setting kunnen worden uitgevoerd zoals o.a. een DEXA-scan.

Behandelplan opstellen

Samen met u wordt gekeken naar de beste behandelopties. Dit gaat in samenwerking met een diëtist met wie u het voedingspatroon zal bekijken. In de meeste gevallen wordt er een trainingsprogramma opgesteld en wordt geëvalueerd o.a. middels kracht- en looptesten of er verbetering optreedt. De doelen van het programma worden in samenspraak met u opgesteld.

De behandeling

Na het opstellen van de doelen, kan de training starten. Door middel van training en adviezen wordt u optimaal begeleid bij het behalen van uw doelen. Tussentijds zal er regelmatig met u geëvalueerd worden. In de eerste acht weken heeft u twee keer per week een afspraak bij de fysiotherapeut. Hierbij wordt getraind in de medische fitness of in de thuissituatie. Daarna vinden er een aantal evaluaties plaats.

  • Bij de fysiotherapeut vinden er evaluaties plaats op: 3, 9, 12, 18 en 24 maanden
  • De diëtiste begeleid de patiënten 6 maanden lang 1 keer per 4 tot 6 weken met daarna evaluaties op: 9, 12, 18 en 24 maanden
  • Bij inzetten van medische voeding is er een evaluatie na 5 dagen, 2 weken en 6 weken. Daarna vinden de evaluaties plaats bij: 9, 12, 18 en 24 maanden

Het is belangrijk dat u 2 tot 3 keer per week intensief moet blijven trainen en een dieetadvies volgt nadat de behandeling is gestopt.

We helpen u graag!

Onze specialisten staan voor u klaar om u te helpen met uw klachten.

Maak een afspraak
fysiotherapeut en patient identificeren elleboog klacht