Fysiotherapie Rijnmond QualiviewFysiotherapie Rijnmond Qualiview
Maak een afspraak
aaaaa

Multiple Sclerose

In het kort

Multiple Sclerose

Tintelingen in uw arm, van de één op de andere dag dubbelzien of een knie dat niet meer goed beweegt. Het lichaam kan voor vervelende verrassingen zorgen. Soms duurt het kort en kunt u gewoon weer door met uw leven en is er niks aan de hand. In sommige gevallen duurt het langer en komen de klachten terug. Dit kunnen de eerste tekenen zijn van MS.

aaaaa
01.

Wat is MS?

Bij Multiple Sclerose ontstaan er op verschillende plekken ontstekingen. MS is een aandoeningen in de hersenen en het ruggenmerg. Door ziekte komen zenuwen bloot te liggen en geven ze minder goed signalen door van en naar de hersenen, hierdoor kunnen sommige functies niet meer goed uitgevoerd worden. MS kan veel verschillende soorten klachten geven bij bijvoorbeeld, bewegen, zien of praten. In de meeste gevallen zijn de patiënten die lijden aan Multiple Sclerose erg moe.

Bij MS valt het afweersysteem myeline-cellen aan. Myeline is een beschermlaagje dat op de zenuwuitlopers zit. Een zenuwuitloper is een soort spriet ie vanuit de zenuwcel elektrische seintjes naar andere delen in de hersenen stuurt. Myeline zorgt ervoor dat die seintjes goed en snel worden doorgegeven. Waarom het afweersysteem myeline-cellen aanvalt is niet bekend.

Multiple Sclerose betekent letterlijk ‘meerdere littekens’. Dit is een verwijzing naar de harde plekjes die vormen in de hersenen door schade aan de myeline.

02.

Symptomen MS

MS heeft bij geen één patiënt hetzelfde ziekteverloop. Hierdoor is de ziekte vaak moeilijk te herkennen. Door de ontstekingen in de hersenen zullen bepaalde gebieden niet goed meer werken. Welke gebieden dit exact zijn, verschilt per persoon. Symptomen van MS zijn:

  • Vermoeidheid
  • Wazig of dubbelzien
  • Last van de spieren
  • Tintelende of slapende lichaamsdelen
  • Evenwichtsproblemen
  • Concentratieproblemen
  • Geheugenproblemen
  • Aandachtsproblemen
  • Problemen met naar het toilet gaan

Hoe vaak en hoeveel u last heeft van de deze symptomen bij MS hangt af van welke soort MS u heeft.

03.

Oorzaken van Multiple Sclerose

Om de zenuwuitlopers in het lichaam zit een beschermlaag, deze raakt bij MS beschadigd. Het afweersysteem werkt te hard en valt dit beschermlaagje aan. Uiteindelijk zal de zenuw hierdoor kapot gaan.

Doordat de zenuw beschadigd raakt, komen signalen vanuit de hersenen niet goed aan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een signaal niet meer bij een spier aankomt, met de spier is dan niks aan de hand. Doordat het signaal niet aankomt werkt de spier deels niet of helemaal niet.

Onderzoekers hebben nog geen antwoord op de vraag hoe MS precies ontstaat. Wel weten ze dat erfelijkheid, de omgeving en gedrag een rol spelen.

04.

Diagnose MS

Op dit moment is er geen test die met zekerheid aantoont dat u MS hebt. Iedereen heeft andere symptomen bij Multiple Sclerose.

In veel gevallen loopt de patiënt lang met vage klachten voordat ze de juist diagnose hebben. Soms verdwijnen klachten ook, waardoor er niks meer aan de hand lijkt.

Wanneer u naar de huisarts gaat, wordt u in de meeste gevallen doorgestuurd naar een neuroloog. De neuroloog maakt een MRI-scan van de hersenen en ruggenmerg. Als er sprake is van MS, dan zijn er afwijkingen op de scan te zien.

05.

Fysiotherapie bij MS

Waarom fysiotherapie bij MS?

Fysiotherapie bij MS richt voorlichting en oefentherapie. Het opbouwen en onderhouden van spieren en uithoudingsvermogen is belangrijk voor patiënten met MS. Verder kan de therapeut ook helpen wanneer zelfstandig bewegen te lastig wordt.

De Intake

U komt over het algemeen bij ons terecht via een verwijzing van uw huisarts of neuroloog. Tijdens de intake gaat de fysiotherapeut, die gespecialiseerd is in patiënten met Multiple Sclerose, met u in gesprek. Na de intake zal uw fysiotherapeut een aantal testen bij u afnemen.

Behandelplan opstellen

Voor iedereen is het belangrijk om met regelmaat te bewegen. Voor mensen met MS geldt dit zeker. Beweging zorgt voor verbetering in het lichamelijke en geestelijke functioneren. Multiple sclerose kan niet worden tegengehouden met fysiotherapie.

Met fysiotherapie streven we ernaar om de functies van het lichaam zo optimaal mogelijk te houden. De patiënt kan dan zo lang mogelijk zelfstandig blijven functioneren.

De behandeling van MS

De behandeling bestaat meestal uit voorlichting en oefentherapie. De therapie is gericht op het trainen van functionele problemen, daar waar verbetering valt te verwachten.

Als het effect laag ingeschat wordt dan zal de therapie zich richten op het onderhouden van functies en eventueel op het aanleren en ontwikkelen van nieuwe bewegingsstrategieën (compenseren). Bijvoorbeeld, door het aanleren van andere manieren van bewegen, maar ook door gebruik te maken van (loop)hulpmiddelen. In de tussentijd er steeds met u en de fysiotherapeut worden geëvalueerd zodat bepaald kan worden of behandeldoelen behaald worden of bijgesteld moeten worden.

We helpen u graag!

Onze specialisten staan voor u klaar om u te helpen met uw klachten.

Maak een afspraak
fysiotherapeut en patient identificeren elleboog klacht