Fysiotherapie Rijnmond QualiviewFysiotherapie Rijnmond Qualiview
Maak een afspraak
manueel therapeut behandeld patient

Lage Rugpijn

In het kort

Lage rugpijn

Wanneer u voor het eerst lage rugpijn krijgt dan kunt u daarvan schrikken. Lage rugpijn komt vaak voor. Het is zelfs zo dat bijna iedereen minstens één keer in zijn leven rugpijn heeft. Naast pijn in uw rug kan er ook uitstraling naar uw benen zijn en kunt u minder kracht of tintelingen in de benen ervaren. Dan is er mogelijk een hernia aanwezig. Dit valt ook onder lage rugpijn.

aaaaa
01.

Symptomen lage rugpijn

  • Pijn in de onderrug
  • Uitstralende pijn naar de bil of het been
  • Lang staan of zitten is pijnlijk
  • Bewegen voelt vaak als onprettig aan
  • Pijn kan ervoor zorgen dat je minder (goed) beweegt
02.

Wat is lage rugpijn?

Wanneer u last heeft van uw onderrug heeft u pijn vanaf uw stuitje tot aan de onderkant van uw ribben. Lage rugpijn komt veel voor en wordt in sommige gevallen ook wel spit of lumbago genoemd. Pijn in de onderrug komt veel voor. Het is zelfs zo dat bijna iedereen minimaal één keer in zijn leven last heeft van zijn of haar lage rug. Als je eenmaal pijn aan de lage rug hebt gehad keert dit vaak ook terug. Na 3 maanden is ongeveer de helft van de mensen volledig hersteld, echter blijven sommige mensen langer last houden van de rug.

Het is vaak lastig te achterhalen waardoor de pijn veroorzaakt wordt. De opbouw van de rug dan bestaat uit spieren, banden en gewrichten (de wervelkolom) welke allemaal goed met elkaar moeten kunnen bewegen. Bij pijn wordt dat lastig. Uw rug beweegt dan niet zoals die zou moeten bewegen en raakt tijdelijk ‘uit conditie’.

Meestal is de ontstaanswijze van lage rugpijn niet precies duidelijk. Vaak lijkt dit te maken te hebben met de fysieke en mentale gesteldheid. Ook uw leefstijl en uw werk kunnen een grote invloed hebben op de klachten. Wanneer u veel zit en weinig beweegt, heeft u meer kans op last van uw onderrug.

De kans op pijn in uw onderrug wordt vergroot bij:
  • Overgewicht
  • Zwaar lichamelijk werk
  • Lang autorijden/zitten
  • Veel tillen
  • Stress
03.

Fysiotherapie bij lage rugpijn

Wanneer u last heeft van uw onderrug kan het verstandig zijn om naar de fysio te gaan. Doordat lage rugpijn vaak complex is, is het belangrijk om in een vroeg stadium naar een fysiotherapeut te gaan.

Bij Fysiotherapie Rijnmond beginnen we met een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek en wordt er ingegaan op uw gezondheidsklachten. Hier vertelt u over de last die u ervaart door de pijn in de rug en over uw dagelijks leven en gezondheid. Na dit onderzoek bepaalt u samen met de fysiotherapeut of er behandeling nodig is van de rug. Wanneer dit nodig blijkt te zijn stelt u samen behandeldoelen op. Hierin kunt u aangeven wat u uiteindelijk wil gaan bereiken.

Een behandeling bestaat dan uit adviezen en oefentherapie. U krijgt bijvoorbeeld informatie over hoe u om moet gaan met lagen rugpijn, wat u zelf kunt doen en welke behandelopties er zijn. Afhankelijk van je klachten en je mogelijkheden doe je de oefeningen zelfstandig of onder begeleiding van de fysiotherapeut. Soms wordt de behandeling uitgebreid met een enkele keer manipulatie van de rug (een techniek om de wervelkolom te laten bewegen).

1. Opstellen van doelen bij rugpijn

Fysiotherapie Rijnmond stelt samen met u persoonlijke en tijdgebonden behandeldoelen op, zodat elk programma een duidelijk begin en einde heeft. U weet wat u kunt verwachten en we werken gericht aan deze doelen.

2. Fysio behandeling lage rugpijn

Tijdens de behandeling ontvangt u van uw fysiotherapeut adviezen hoe u het best om kunt gaan met uw lage rugpijn. Afhankelijk van uw klacht en uw bewegingsmogelijkheden doet u oefeningen onder begeleiding of zelfstandig. De behandeling van lage rugpijn is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Massage wordt nauwelijks toegepast bij lage rugpijn, wetenschappelijk bewijs dat massage helpt bij rugpijn ontbreekt. Om deze redenen maken wij ook geen gebruik van elektrotherapie (TENS) en interferentie. De behandeling van lage rugpijn bij onze fysiotherapeuten zal vooral gericht zijn op beweging. Uw rug is namelijk gemaakt voor beweging, beweging helpt uw rug weer soepel te maken. Tijdens de behandeling stelt uw fysiotherapeut een oefenschema op met geschikte oefeningen tijdens elke fase.

3. Mobilisatie of manipulatie van de rug

Indien de beweeglijkheid van de rug wordt beperkt door gewrichten in de lage rug, dan kunnen mobiliserende technieken of manuele therapie toegepast worden.

4. Pijnmedicatie bij lage rugpijn

Aarzel niet om, indien nodig, pijnstillers te gebruiken tijdens de behandeling. Doordat de pijn draaglijker wordt, kunt u beter bewegen. Paracetamol is een veilige pijnstiller. Overleg altijd met uw huisarts als zwaardere medicatie gewenst is. Let op: bewegen is de oplossing, pijnmedicatie is alleen een middel om beter te kunnen bewegen.

U kunt nog meer informatie lezen door het rugpijn boekje te hier te downloaden.

We helpen u graag!

Onze specialisten staan voor u klaar om u te helpen met uw klachten.

Maak een afspraak
fysiotherapeut en patient identificeren elleboog klacht