Voorkeurshouding baby
Voorkeurshouding baby
Er is sprake van een voorkeurshouding wanneer een baby met meer dan 75% van de tijd het hoofdje in dezelfde positie houdt tijdens het liggen. Doordat ouderen hun kindje steeds meer op de rug leggen en hiermee het risico op wiegendood verkleinen, komt de voorkeurshouding bij baby’s steeds vaker voor. Een voorkeurshouding komt relatief vaak voor, ongeveer één op de zes baby’s heeft een voorkeurshouding. Een voorkeurshouding kan leiden tot de afplatting van de schedel. Dit is niet gevaarlijk, maar afvlakking kan voor (lichte) vervorming in het gezicht zorgen. Is een voorkeurshouding na drie maanden nog aanwezig, dan is het verstandig om langs een kinderfysiotherapeut te gaan.
Informatie over voorkeurshouding baby
Gevolgen van een voorkeurshouding
De schedel van een baby is nog erg week en zacht, hierdoor kan het schedel snel vervormen. Doordat er constant druk staat op één zijde van het hoofdje kan deze zijde afvlakken. Wanneer de baby een voorkeurshouding heeft voor liggen op het middelste gedeelte van het hoofd, dan kan dit ervoor zorgen dat het achterhoofd plat wordt. Een afvlakking kan leiden tot verschuiving van de oortjes. Het is zelfs mogelijk dat de afvlakking zichtbaar wordt in het gezicht. Dit heeft echter geen nadelige gevolgen voor de (motorische) ontwikkeling van het kind.
Voorkeurshouding baby afleren
Behandeling van een voorkeurshouding kan ervoor zorgen dat afplatting van de schedel wordt voorkomen of een aanwezige afplatting kan worden hersteld. Wanneer een baby zich in de eerste levensmaanden motorisch snel ontwikkeld draagt dit bij aan het voorkomen of genezen van eventuele afplatting van het hoofdje. Een kinderfysiotherapeut kan u adviezen geven en uw kind helpen motorische ontwikkelingen te versnellen, bijvoorbeeld in buikligging.
Een kinderfysiotherapeut heeft speciaal geleerd om voorkeurshoudingen te voorkomen. De kinderfysio geeft u tips en hulp over de houding van uw kind. In de meeste gevallen lukt het de ouders op basis van de adviezen van de fysio om verdere afplatting te voorkomen of de bestaande afplatting te herstellen.
Hieronder een aantal tips van onze kinderfysiotherapeuten:
- Een voorkeurshouding afleren kunt u bijvoorbeeld doen door het hoofd van uw kind tijdens het slapen te draaien naar de niet voorkeurshouding
- Leg uw baby wisselend op de linker- of rechterarm tijdens het voeden
- Stimuleer de buikligging.
Oorzaken van een voorkeurshouding
Vanaf de 36e week in de zwangerschap heeft 80 procent van de baby’s al een voorkeurskant naar rechts. Wat de precieze oorzaak is van een voorkeurshouding is niet bekend. Als u uw baby altijd in dezelfde houding voedt, dan kan dit de voorkeur van de baby stimuleren. Ook wanneer uw baby in de box of het bedje ligt, kan geluid en/of licht dat steeds van dezelfde kant komt van invloed zijn op de voorkeur. Andere oorzaken kunnen zijn:
- Een spreidbeperking van de heupjes
- Afwijking van de rug
- Torticollis (dit is een aangeboren afwijking waarbij een verdikking in een nekspier zit), hierdoor wordt het hoofd naar één kant gedrukt. De verdikking van de nekspier kun je voelen. Meestal is dit direct na de geboorte voelbaar
- Een breuk van het sleutelbeen, opgelopen tijdens de bevalling
- Een neurologische afwijking (afwijking van de zenuwen)
- Craniosynostose (hierbij is één van de schedelnaden al eerder gesloten dan zou moeten)
Fysiotherapie bij voorkeurshouding
De fysiotherapeut onderzoekt altijd eerst de mogelijke oorzaak van de voorkeurshouding. Daarna krijgt u tips en adviezen over het hanteren, positioneren en stimuleren van de baby, zodat hij of zij ook op de andere zijde van het hoofd zal gaan liggen en vaker zal wisselen van positie.
De intake
Tijdens de intake gaat de kinderfysiotherapeut met de ouders in gesprek en wordt uw kind onderzocht. Eventueel wordt er een schedelmeting/plagiocephalometrie (PCM) gedaan, mocht dit nodig zijn. Zo kan de ernst van het gezondheidsprobleem goed bepaald worden.
Behandelplan opstellen
Fysiotherapie Rijnmond stelt samen met u, als ouders, persoonlijke en tijdsgebonden behandeldoelen op, zodat elk programma een duidelijk begin en einde heeft. Ouders weten hierdoor wat ze kunnen verwachten, voordat de behandeling start.
Behandeling voorkeurshouding
Na het opstellen van de doelen wordt er gestart met de behandelingen. De behandeling van een voorkeurshouding bestaat voornamelijk uit adviezen voor ouders met daarnaast een aantal leuke oefeningen om ervoor te zorgen dat het kind zelfstandig weer naar beide kanten gaat kijken. Tussentijds zal er regelmatig met ouders geëvalueerd worden, om zo tot een optimale behandeling te komen.
Als uw baby op de buik of zij slaapt, is het risico op wiegendood hoger. Leg de baby dus altijd op de rug wanneer er gen toezicht is!
Behandelduur
Een behandeling duurt 30 minuten. Hoeveel afspraken er nodig zijn, kan niet van tevoren gezegd worden. Dit is afhankelijk van de leeftijd van het kind en de mate van afplatting. Meestal zijn er 5 tot 8 behandelingen nodig over een periode van 4 tot 6 maanden.
Wordt kinderfysiotherapie vergoed?
De kinderfysiotherapie voor een achterstand in de motorische ontwikkeling wordt 18 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering zonder eigen risico. Bij zuigelingen is het gewenst om de eerste behandelingen bij u thuis te laten plaatsvinden. Daarvoor is een vermelding ‘aan huis behandelen’ op de verwijzing verplicht.