Motorische achterstand bij kinderen
Motorische achterstand
Bij een motorische achterstand beweegt het kind minder handig in vergelijking met leeftijdsgenootjes. Een gevolg kan zijn dat het kind gefrustreerd raakt en niet goed kan meedoen in de klas of bij het spelen met andere kinderen. Ouders die met hun kind bij de fysiotherapeut komen ondervinden vaak de volgende problemen met hun kinderen:
- Mijn kind valt (erg) vaak
- (Los) fietsen lukt mijn kind niet
- Het zwemmen van mijn kind gaat erg moeizaam
- Mijn kind kan niet goed knippen of tekenen
Deze vragen kunnen duiden op een motorische achterstand. Kinderfysiotherapie kan hierbij goed helpen.
Informatie over motorische achterstand bij kinderen
Wat is motorische ontwikkeling?
Het is belangrijk dat een kind zich motorisch goed ontwikkeld. Dit is namelijk de basis voor bewegingen die wij als mensen in het dagelijks leven uitvoeren.Motorische ontwikkeling is niet alleen belangrijk voor bewegen, maar ook voor de ontwikkeling van de hersenen. Wanneer kinderen bewegen leren zintuigen om met elkaar samen te werken en worden er nieuwe verbindingen in de hersenen aangemaakt. Er bestaan twee soorten motoriek, fijne motoriek en grove motoriek. De klachten ontwikkelen zich gedurende enkele weken tot maanden. De pijnklachten kunnen echter van het een op het andere moment ontstaan. Klachten kunnen ontstaan na activiteiten waarbij vaak en langdurig de onderarm flexoren aangespannen moet zijn.
Grove motoriek
Wanneer we spreken over grove motoriek, dan spreken we grote bewegingen die een kind maakt. Voorbeelden van grove motoriek zijn springen, lopen, kruipen en zwaaien. Bewegingen die elkaar tegelijk opvolgen of bewegingen tegelijk uitvoeren vallen ook onder grove motoriek. Elk kind is anders, wanneer uw kind een beetje achterloopt is dit geen enkel probleem.
Symptomen bij achterstand van de grove motoriek zijn:
- Uw kind moeilijk meekomt in de gymles of tijdens het buitenspelen
- Het bewegen van uw kind is hout of stijf
- Uw kind een slappe houding heeft
- Het looppatroon van uw kind is afwijkend/opvallend
- Uw kind valt of struikelt veel
Fijne motoriek
De fijne motoriek zijn de kleinere bewegingen die kinderen maken. Voorbeelden van de fijne motoriek zijn schrijven, knutselen of tekenen. In de meeste gevallen worden de bewegingen van de grove motoriek later aangeleerd dan de fijne motoriek. Op de basisschool besteedt men veel aandacht aan de ontwikkeling van de fijne motoriek. Symptomen bij een achterstand van de fijne motoriek zijn:
- Niet willen tekenen of kleuren
- Niet goed kunnen knippen, plakken of bouwen
- Veel kleine ongelukjes zoals dingen omstoten of laten vallen
- Geen duidelijke handvoorkeur bij tekenen en schrijven
- Langzaam schrijven
Oorzaken motorische achterstand
Te weinig beweging en/of weinig zelfvertrouwen (over het bewegen) kunnen de oorzaak zijn van motorische achterstand bij kinderen. Er kunnen ook andere redenen zijn zoals een stoornis of een andere medische reden. Tegenwoordig bewegen kinderen ook minder, dit is een bekend fenomeen van deze tijd.
Achterstand grove/fijne motoriek kind
Blijft de motorische ontwikkeling van uw kind achter? Dan is de kinderfysiotherapeut een goede optie. De kinderfysiotherapeut kijkt naar de ontwikkeling van uw kind en waar de kansen liggen motorische vaardigheden te verbeteren. De kinderfysiotherapeut gaat spelenderwijs oefeningen met uw kind doen om de ontwikkeling te stimuleren.
Kinderfysiotherapie bij motorische achterstand
Bij Fysiotherapie Rijnmond ontwikkelt uw kind zijn of haar motorische ontwikkeling in een veilige en stimulerende omgeving. Met een officiële kinderfysiotherapeut die op een positieve en speelse manier uw kind helpt met het ontwikkelen van de motorische vaardigheden.
Een behandeling duurt een half uur. Hoeveel afspraken uw kind nodig heeft bij de kinderfysiotherapeut is van tevoren lastig te zeggen. Meestal volstaat een wekelijkse behandeling gedurende 3 maanden om resultaat te boeken.
Kinderfysiotherapie voor een achterstand in de motorische ontwikkeling wordt 18 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering zonder eigen risico.