Fysiotherapie Rijnmond QualiviewFysiotherapie Rijnmond Qualiview
Maak een afspraak
aaaaa

Heupklachten

In het kort

Heupklachten

Heeft u pijn in uw heup? Meerdere oorzaken kunnen zorgen voor heupklachten. Dit komt niet alleen bij oudere mensen voor met een versleten heup. Overbelasting van de heup of een ontsteking kunnen ook zorgen voor heupklachten. Heupklachten kunnen ook ontstaan door aangeboren afwijkingen zoals beenlengte verschil.

aaaaa
01.

Wat zijn heupklachten?

Heupklachten of pijn in de heup zijn pijnklachten die zich in en rond de heup bevinden. Heupklachten komen op iedere leeftijd voor. Vaak ontstaan deze door (te veel) sporten of slijtage. Soms is het onduidelijk of de pijn in de heup voortkomt uit een aandoening van het heupgewricht of dat de pijn veroorzaakt wordt door andere onderdelen van het lichaam. Het is daarom belangrijk om de echte veroorzaker van de pijn te ontdekken.

Verschillende soorten klachten die pijn in de heup veroorzaken

Er zijn veel verschillende soorten aandoeningen die heuppijn veroorzaken. Sommigen daarvan zijn aangeboren. De meest voorkomende zijn:

  • Aangeboren heupklachten
  • Heupklachten na een breuk
  • Artrose in de heup
  • Slijmbeursontsteking
  • Spierverrekking of scheur in de heup
02.

Symptomen Heupklachten

De symptomen van heupklachten zijn net als de oorzaak vaak divers. In veel gevallen bestaan de klachten al jaren en gaan ze niet vanzelf over. De meest voorkomende symptomen bij heupklachten zijn:

  • Pijn de heup
  • ’s Nachts pijn in de heup
  • Pijn in de heup tijdens beweging
  • Uitstraling vanuit de heup naar het been of geslachtsdeel
  • Mank lopen
03.

Oorzaken van heupklachten

In het heupgewricht zit een laag kraakbeen, hierdoor kan de kop zich soepel bewegen in de heupkom zonder wrijving. Een kapsel houdt het heupgewricht op zijn plaats. Om het gewricht heen bevinden zich allerlei spieren, pezen en slijmbeurs die er samen voor zorgen dat het gewricht goed kan bewegen. Heupklachten hebben veel verschillende oorzaken, om de echte oorzaak te vinden gaat de fysiotherapeut met u opzoek naar de bron van de pijn zodat u zo snel mogelijk kunt herstellen.

04.

Diagnose heupklachten

Voor een goede behandeling is het vinden van de precieze oorzaak van de klachten erg belangrijk. Naast het lichamelijk onderzoek en gesprek over het ontstaan en beloop, kunt u ook echografisch onderzoek laten doen.

05.

Fysiotherapie bij heupklachten

De Intake

Tijdens uw eerste behandeling bij de fysiotherapeut vindt een intakegesprek plaats. Dit gesprek is nodig zodat uw therapeut een zo volledig mogelijk beeld kan vormen van uw klacht en omstandigheden. In dit gesprek komen een aantal onderdelen aan bod:

  • Hoe en wanneer is de klacht ontstaan
  • Wanneer heeft u last van uw klacht
  • Wat voelt u precies

Hierna volgt meestal een lichamelijk onderzoek door uw fysiotherapeut. Afhankelijk van de bevindingen van de therapeut wordt in overleg met u een behandelplan opgesteld. U krijgt hierbij de handvatten om zelf actief mee te werken aan uw herstel.

Behandelplan opstellen

Tijdens het opstellen van het behandelplan wordt er rekening gehouden met uw wensen en doelen. Wat wil u bereiken aan het eind van de behandeling? Dat vinden onze fysiotherapeuten erg belangrijk.

De behandeling van heupklachten

Gedurende de behandeling ontvangt u van uw fysiotherapeut adviezen hoe u het best om kunt gaan met uw heupklachten. Afhankelijk van uw klacht en uw bewegingsmogelijkheden doet u oefeningen onder begeleiding of zelfstandig. Tijdens de behandeling stelt uw fysiotherapeut een oefenschema op met geschikte oefeningen tijdens elke fase.

We helpen u graag!

Onze specialisten staan voor u klaar om u te helpen met uw klachten.

Maak een afspraak
fysiotherapeut en patient identificeren elleboog klacht