Fysiotherapie Rijnmond QualiviewFysiotherapie Rijnmond Qualiview
Maak een afspraak
aaaaa

Heup- en knieartrose

In het kort

Heup- en knieartrose

Knie- en heupartrose zijn te herkennen aan een aantal ervaringen. Heeft u regelmatig pijn in uw knie tijdens langdurig bewegen? Stijfheid in uw heup wanneer u opstaat uit bed? Een krakend geluid tijdens het bewegen van de knie? Of ervaart u een bewegingsbeperking in uw heup die gepaard gaat met pijn? Dan zou het zo maar kunnen zijn dat u rondloopt met knie- of heupartrose.

Artrose is de meest voorkomende aandoening van het houdings- en bewegingsapparaat, waarbij de heup en de knie tot de meest voorkomende locaties behoren. Uit recent onderzoek blijkt dat er in 2018 bijna 1.467.200 mensen met artrose (gewrichtsslijtage) waren. Van dit aantal waren er 513.900 mannen en 953.500 vrouwen. Bij 639.400 mensen met de diagnose artrose werd “knieartrose” geconstateerd. Bij Fysiotherapie Rijnmond is het mogelijk om aan vermindering van de klachten te werken door middel van een beweeggroep. Hiermee geven wij u de kans om samen met andere patiënten met dezelfde aandoening een traject te volgen. Dit heeft als voordeel dat u elkaar kunt stimuleren met het oefenen en dat u een gericht, afgebakend traject volgt dat wel volledig op u persoonlijk is afgestemd.

aaaaa
01.

Symptomen van artrose

De symptomen van Artrose zijn
  • Ochtend- of avondstijfheid in het gewricht
  • Spierzwakte of instabiliteit van de knie, heup of enkel
  • Krakend geluid bij bewegen
  • Minder gemakkelijk bewegen
  • Ontsteking van het gewricht (dik, warm, pijn)
  • Een afwijkende stand van een gewricht.
02.

Oorzaken van artrose

Er is vaak niet één duidelijke oorzaak voor het ontstaan van artrose. Het is een combinatie van factoren welke de kans op artrose vergroten.

De volgende factoren spelen daarbij een rol:

  • Langdurige (over)belasting van de gewrichten, bijvoorbeeld door overgewicht
  • Zwaar lichamelijk werk
  • Veel en zwaar sporten
  • Andere ziekten van je gewrichten, zoals reumatoïde artritis, jicht en pseudojicht
  • Heupdysplasie (afwijking van het heupgewricht)
  • Botbreuken of sportblessures
03.

Wat is artrose?

Knie- en heupartrose is een vorm van reuma waarbij het gehele gewricht betrokken is. Wat we zien is dat bij artrose de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht achteruit gaat.

Het wordt vaak dunner, zachter en brozer. Doordat kraakbeen geen zenuwen bevat, kan het geen pijn doen. De pijn komt dus hoogstwaarschijnlijk van andere veranderingen binnen of buiten het desbetreffende gewricht. Ook veranderen zenuwen in het gewricht, dit kan pijn veroorzaken.

Naast schade aan het kraakbeen ontstaan er ook degeneratieve veranderingen in het bot direct onder het kraakbeen. Er vormen zich aan de rand van het gewricht zicht- en voelbare knobbels, deze knobbels worden ook wel osteofyten genoemd. Daarnaast komt het regelmatig voor dat spieren rondom het gewricht verzwakken en doen pezen pijn, of zijn deze geïrriteerd.

Als laatste is er vaak sprake van een lichte ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht. Wat is dit precies? Om het gewricht soepel te laten bewegen wordt het gesmeerd met een stroperige vloeistof. Deze vloeistof wordt “synovia” genoemd. Het wordt geproduceerd door een slijmvlies, het “synovium”, dat de gewrichtsvloeistof binnen het kapsel houdt dat om het gewricht heen zit.

04.

Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen?

Mocht je veel last hebben van de artrose of wordt/bent u hiervoor geopereerd kunt u bij de fysiotherapeut komen. Eerst bespreek je met de therapeut wat de klachten zijn die u ervaart en welke hulp u nodig heeft.

Hierna volgt het lichamelijk onderzoek en zullen er verschillende testen en metingen worden afgenomen die inzicht geven in uw huidige conditionele en fysieke gesteldheid. Ook zal het lichaamsgewicht, de lengte en het vetpercentage bepaald worden. Na deze onderzoeken en een uitgebreid gesprek zal u in samenspraak met de fysiotherapeut een passend behandelplan opstellen wat zal zorgen voor een zo spoedig mogelijk herstel.

We helpen u graag!

Onze specialisten staan voor u klaar om u te helpen met uw klachten.

Maak een afspraak
fysiotherapeut en patient identificeren elleboog klacht