Gijs Tjaberings
Gijs Tjaberings, fysiotherapeut, manueel therapeut
Mijn naam is Gijs Tjaberings, 64 jaar oud en ben sinds het begin betrokken bij fysiotherapie Rijnmond. Ik ondersteun hierbij de (jongere) collega’s in hun werk en met hun vragen. Ik ben in 1983 afgestudeerd als fysiotherapeut. Daarna heb ik manueel therapie, viscerale therapie, cranio sacraal therapie gevolgd. Momenteel ben ik bezig met het volgen van Cranio- Faciale therapie (kaak-hoofd-hals problemen). Daarnaast heb ik veel aanvullende cursussen gedaan.
Wie ben jij?
Ik ben Gijs Tjaberings, 64 jaar oud en werkzaam bij Fysiotherapie Rijnmond, locatie Rozenburg. Tevens werk ik elders in mijn eigen praktijk
Wat is je achtergrond?
In 1977 heb ik het VWO (b) afgerond en heb een jaar scheikunde gestudeerd. Toen dat niet mijn vak bleek te zijn ben ik in militaire dienst gegaan (toen was het nog verplicht). Na mijn diensttijd ben ik fysiotherapie gaan studeren op de Stichting Paramedische Academie Utrecht, wat nu een onderdeel is geworden van de hoge school Utrecht. Er was toen geen werk als fysio en ben begonnen met de studie aan “Interfaculteit Lichamelijke Opvoeding” aan de VU (Amsterdam). In die tijd kon je nog niet fysiotherapie als academische wetenschap studeren in Nederland. Tussendoor studeerde ik sportfysiotherapie in Amsterdam, gaf les aan een academie voor schoonheidsspecialisten in Hilversum en had een praktijkje van 10 uur. Uiteindelijk kreeg ik de kans om me te vestigen als fysio in Brielle. Ik heb hierdoor de studie aan de VU nooit afgerond en heb daar nog steeds een beetje spijt van. Daarna manuele therapie in Utrecht gestudeerd. Daarnaast ook manuele therapie aan de SOMT moeten doen om in aanmerking te komen voor registratie bij het IFOMT (internationale registratie) . Maar de manuele therapie had ook zijn beperkingen. Ik ben 2 jaar gaan buurten bij een opleiding osteopathie. Daar leerde ik dat fascia (verbindingsvliezen die overal in ons lichaam voorkomen heel belangrijk zijn) en ben de opleiding Viscerale Therapie gaan doen (daarbij leer je alle fascia in het lichaam kennen en hun invloed op oa bewegingsapparaat wat voor een fysio interessant is). Hierna de opleiding cranio-sacraal therapie gedaan. Dit handelt ook over het behandelen van fascia maar ik kwam uiteindelijk terecht in een therapievorm die lijkt op psychotherapie. Maar ik blijf fysio. Dus de kennis van de cranio neem ik mee in een volgende opleiding Cranio-Faciale Therapie welke gaat over hoofd-hals-kaak klachten. Daarnaast volg ik een serie over het ontstaan en behandelen van ingeklemde zenuwen, gewrichtsproblemen, en natuurlijk de fascia . En pik ik wat opleidingen mee bij het Chronisch Zorg Net. Heel belangrijk voor mij is om de mens als een geheel te zien. Vaak is de lokalisatie van de pijn niet de plek waar deze vandaan komt. Het is een uitdaging om daar achter te komen.
Waar mag iedereen je voor wakker maken?
Eigenlijk nergens voor. Ik wordt niet graag in mijn slaap gestoord. Ik wordt blij van vakanties met mijn gezin . Het is erg leuk om met alle kinderen en hun aanhang dingen te doen.
Wat is je favoriete eten?
Italiaans eten en dan bedoel ik geen pasta’s en pizza’s
Wat wilde je vroeger altijd worden?
Testpiloot . maar doordat ik al snel heel slechte ogen ontwikkelde lag dat buiten mijn bereik. Overigens waren mijn ouders daar ook niet blij mee
Waarom ben je dit werk gaan doen?
Ik wist niet wat ik zou gaan studeren. Ben verzeild geraakt in de fysiotherapie. Toen ik 3 maanden bezig was met fysio werd ik geplaatst voor een plek tandheelkunde aan de universiteit Groningen. Maar ik vond de fysio dermate leuk dat ik daarvoor niet gekozen heb en heb daar geen spijt van. De fysio heeft zich enorm ontwikkeld. Je kan je in heel veel verschillende richtingen ontwikkelen.
Van welke werkzaamheden word jij gelukkig?
Als er je bij patiënten met een moeilijk probleem toch een adequate behandeling vind en je de mensen blij maakt
Wanneer ga jij met een tevreden gevoel naar huis?
Als ik kan bijdragen aan verminderen van lijden
Wat doe je het liefst in je vrije tijd?
Ik hoop (na 2 oogoperaties) weer te kunnen gaan trainen bij mijn aikido groep. Ik ben inmiddels 2e dan. Echter die dan graad is leuk maar het gaat er met name om lekker te bewegen en elke vezel in je lijf te hebben “doorgesmeerd”. Daarnaast fietsen op mountainbike of racefiets, wandelen met mijn gezin, en af en toe studeren.
Waar ben je het meest trots op?
Op mijn 2 zonen. Ze zijn allebei ingenieur en dragen in hun vak bij aan het oplossen van het energie vraagstuk
Wat zou je gaan doen als je met pensioen bent?
Dat moment is (helaas) niet zo ver weg meer. Ik denk dat ik veel ga reizen met de caravan. En als ze er komen: genieten van mijn kleinkinderen. Maar ik hoop ook nog een tijdje wat met fysio te blijven doen op beperkte schaal. Ik vind het veel te leuk . Misschien pak ik nog wel weer een studie op.
Specialisaties : fysiotherapie, Manueel Therapie, Visceraal Therapie, Cranio-Faciale Therapie, specialisatie Parkinson en PWR!