Fysiotherapie na een CVA
Fysiotherapie na CV
Bijna driekwart van de mensen die een beroerte krijgt is ouder dan 65 jaar. De kans op een beroerte (CVA) neemt toe naarmate u ouder wordt. Volgens het RIVM leven 320.800 mensen met de gevolgen van een beroerte. Dat er restklachten zijn wil niet zeggen dat er geen verbeteringen meer mogelijk zijn.
Informatie over fysiotherapie na een cva
Wat is een beroerte / cva?
Een CVA (Cerebo Vasculair Accident) zorgt ervoor dat een deel of delen van je hersenen geen zuurstof meer krijgen. Hier kunnen twee redenen voor zijn.
- Een hersenbloeding, hierbij vindt een bloeding plaats in de hersenen doordat een bloedvat scheurt
- Een herseninfarct, hierbij stroomt het bloed niet meer goed door de hersenen, omdat een bloedvat wordt afgesloten door een bloedpropje.
In beide gevallen vindt de bloedvoorziening van de hersenen niet meer op de juiste wijze plaats en ontstaat er een zuurstoftekort in bepaalde hersengebieden. Dit kan op verschillende plekken in de hersenen plaatsvinden.
Oorzaken beroerte
Met name een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte veroorzaken slagaderverkalking. Dit is één van de meest voorkomende oorzaken van een beroerte, hierdoor kan er een propje losschieten die een obstructie in de hersenen veroorzaakt. Andere risicofactoren voor een beroerte zijn roken, overgewicht en diabetes. In sommige gevallen speelt erfelijkheid een rol. Ook zijn er mensen waarbij het bloedvatenstelsel in de hersenen niet goed is aangelegd, waardoor er sprake is van een malformatie. Als er sprake is van een malformatie dan is dit deel van het bloedvatenstelsel in de hersenen zwakker en is het risico op een hersenbloeding groter.
Symptomen CVA
Een aantal symptomen die voorkomen bij een beroerte zijn:
- Verlamming in een helft van het lichaam, bijvoorbeeld in een arm of been
- Problemen met zien: uitval van het gezichtsveld aan één kant
- Een scheeftrekkend gezicht of een scheve mond
- Spraakproblemen of wartaal
- Moeilijkheden bij kauwen of slikken
- Hevige draaiduizeligheid of coördinatieproblemen
- Zeer ernstige hoofdpijn zonder oorzaak (bij een hersenbloeding)
Het is belangrijk dat op het moment dat u deze symptomen ervaart u meteen een arts raadpleegt voor verder onderzoek.
Fysiotherapie na een beroerte
Na het doormaken van een CVA kan er een grote verscheidenheid aan klachten optreden afhankelijk van de hersengebieden die beschadigd zijn geraakt. De grote hersenen werken gekruist ten opzichte van de rest van ons lichaam. Dat houdt in dat schade aan de rechterhersenhelft vaak klachten geeft aan de linkerzijde van het lichaam en andersom.
Na de beroerte ziet men de meeste vooruitgang in het eerste jaar. Na ziekenhuisopname is het belangrijk om zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen. Ook op langere termijn kunnen goede resultaten geboekt worden.
Bij Fysiotherapie Rijnmond zijn twee therapeuten werkzaam die gespecialiseerd zijn in neurologische aandoeningen, waaronder CVA. Zij zijn aangesloten op het CVA-netwerk en werkzaam op alle locaties.De Intake
Tijdens de intake gaat de fysiotherapeut met u in gesprek en worden er een aantal testen en onderzoeken gedaan. Er wordt onderzocht wat de restklachten voor u inhouden en hoe we de kwaliteit van leven zo goed mogelijk kunnen bevorderen. Aan de hand van de testen wordt een prognose voor het mogelijke herstel gemaakt.
Plan een intake
Behandelplan opstellen
Samen met u wordt gekeken naar de beste behandelopties en worden er behandeldoelen opgesteld. Dit is afhankelijk van de klachten die u ervaart. Vaak wordt er een oefenschema met u samengesteld waarin balans, kracht en coördinatie worden getraind. Ook kan er de mogelijkheid zijn om in de behandelkamer bijvoorbeeld een arm met een bewegingsbeperking door te bewegen.
Een CVA kan echter ook tot cognitieve stoornissen leiden. Deze klachten worden vaak pas duidelijk als je weer thuis bent en de dagelijkse activiteiten weer wilt gaan oppakken. Het concentratievermogen is bijvoorbeeld verminderd of u kunt vergeetachtig zijn. De denksnelheid van de meeste beroertepatiënten neemt af. Andere gevolgen zijn problemen met taal (afasie), het onvermogen om complexe handelingen in de juiste volgorde uit te voeren (apraxie) en het niet meer kunnen herkennen van voorwerpen of gezichten (agnosie). Mocht er sprake zijn van klachten die niet binnen de expertise van de therapeut liggen, dan wordt er contact gezocht met andere disciplines om gezamenlijk aan uw doelen te werken.
Revalidatie
Na het opstellen van de doelen, kunt u starten met revalideren. Door middel van training en adviezen wordt u optimaal begeleid in uw revalidatieproces. Tussentijds zal er regelmatig met u geëvalueerd worden. Na een beroerte zijn er verschillende fases in de revalidatie te onderscheiden:
- De acute fase: dit zijn de eerste 24 uur na het doormaken van het CVA, in deze fase zal u begeleid worden door de artsen en eventueel de fysiotherapeut in het ziekenhuis
- De vroege revalidatiefase: in de eerste 3 maanden na het CVA kunt u de grootste progressie maken in de revalidatie
- De late revalidatiefase: deze fase loopt van maand 3 tot en met maand 6 na het CVA, ook in deze fase is er nog een goed perspectief op het verminderen van klachten