Frozen Shoulder
Frozen Shoulder
Heeft u pijn in uw schouder en lijkt dit steeds erger te worden? Durft u in sommige gevallen uw arm niet of nauwelijks te bewegen? Het kan zijn dat u last heeft van een frozen shoulder. Een frozenshoulder komt vooral voor tussen het 40e en 60e levensjaar. Vaak is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen, wel zijn er een aantal factoren die het risico verhogen op een frozen shoulder. Fysiotherapie bij een frozen shoulder kan helpen.
Wat is een frozen shoulder?
Heeft u pijn in uw schouder en wordt dit steeds erger? Het kan zijn dat u last heeft van een frozen shoulder. Een ontsteking binnen het gewrichtskapsel kan zorgen voor pijn en stijfheid in uw schouder. Binnen enkele weken tot maanden lukt het steeds minder om uw schouder goed te bewegen. Het gewrichtskapsel van de schouder verstijft en hierdoor raakt de schouder als het ware ‘bevroren’ (frozen). De verstijfing van de schouder kan in alle richtingen voorkomen, maar de diagnose frozen shoulder wordt pas gesteld als u in ten minste drie richtingen minder goed uw schouder kunt bewegen.
Frozen shoulder symptomen
Het beloop van frozen shoulder varieert per persoon, maar doorloopt vaak 3 fases. De meest voorkomende symptomen en klachten bij een frozen shoulder zijn:
- Diffuse pijn aan uw schouder in rust
- Slechte nachtrust bij het liggen op de pijnlijke schouder
- Uitstralende pijn vanuit de schouder naar de bovenarm en soms zelfs in de onderarm
- Snelle bewegingen van de schouder zijn (erg) pijnlijk
- Bewegingsbeperkingen van de schouder in meerdere richtingen
Beloop
Een frozen shoulder ontstaat vaak tussen het 40e en 60e levensjaar. De klachten ontstaan geleidelijk en doorlopen (meestal) 3 fases. De totale duur van een frozen shoulder kan 18 tot 63 maanden bedragen.
Fase 1: “Freezing fase” (2 tot 9 maanden)
Deze fase duurt enkele weken tot gemiddeld 9 maanden. De pijn van de schouder is duidelijk aanwezig en gaat gepaard met toenemende stijfheid van de schouder. De pijn kan uitstralen naar de bovenarm en in sommige gevallen tot in de onderarm. De schouder is vaak zo pijnlijk dat de nachtrust wordt verstoord. De bovenrug en nek kunnen ook pijnlijk worden. In deze fase is het forceren van de schouder niet handig. Te agressieve oefeningen van de schouder kunnen tot meer pijn leiden.
Fase 2: “Frozen fase” (4 tot 12 maanden)
Fase 2 van een frozen shoulder duurt gemiddeld 4 tot 12 maanden. De pijn in de schouder neemt geleidelijk af, maar de stijfheid blijft. De oefeningen voor de schouder worden langzaam intensiever.
Fase 3: “Thawing fase” (4 tot 12 maanden)
Fase 3 van een frozen shoulder duurt gemiddeld 4 tot 12 maanden. De pijn verdwijnt volledig en de bewegelijkheid van de schouder komt langzaam terug. In de meeste gevallen beweegt de schouder weer als “normaal”.
Oorzaken van een frozen shoulder
In de meeste gevallen is er voor een frozen shoulder geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. In sommige gevallen zien we dat een frozen shoulder ontstaat na een val of operatie. Wel zien we een (klein) verhoogt risico op een frozen shoulder bij verschillende soorten aandoeningen zoals: Diabetes mellitus, schildklieraandoeningen, epilepsie, de ziekte van dupuytren, hart- en longaandoeningen of de ziekte van Parkinson. Uit recent onderzoek blijkt dat langdurige stress een belangrijke rol kan spelen bij het ontstaan van een frozen shoulder.
Slaaphouding frozen shoulder
Slapen met een frozen shoulder kan erg vervelend zijn. De meeste patiënten met een frozen shoulder kunnen moeilijk een comfortabele slaaphouding vinden. Met een frozen shoulder kunt u het best slapen door op uw rug te gaan slapen. In deze houding zult u de minste pijn ervaren.
Frozen shoulder oefeningen
Bekijk hier onze oefeningen
Fysiotherapie bij frozen shoulder
De Intake
Tijdens de intake gaat de fysiotherapeut met u in gesprek en wordt uw schouder onderzocht, eventueel kan bij onvoldoende duidelijkheid over de diagnose, gekozen worden voor het maken van een echo of het verwijzen naar een arts. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld een bewegingsanalyse te maken. Zo kunnen we de mogelijke oorzaken van klachten goed in kaart brengen.
Behandelplan opstellen
De fysiotherapeut kijkt samen met u naar de beste behandelopties. Vaak vindt een groot deel van de behandeling plaats op basis van adviezen en oefeningen. U stelt samen met de fysiotherapeut uw doelen op voor de behandelingen. Op basis hiervan maakt de fysiotherapeut een behandelplan voor uw frozen shoulder.
Behandeling frozen shoulder
Na het opstellen van de doelen, kunt u starten met de behandeling. Door middel van voornamelijk training en adviezen wordt u optimaal begeleid in uw herstelproces. Tussentijds zal er regelmatig met u geëvalueerd worden. In de meeste gevallen gaat een frozen shoulder uiteindelijk vanzelf over. Om het herstel zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen is deskundige begeleiding van de fysiotherapeut belangrijk. De fysiotherapeut kijkt bijvoorbeeld naar factoren die het herstel belemmeren en zoekt daar passende oplossingen voor.