Fysiotherapie Rijnmond QualiviewFysiotherapie Rijnmond Qualiview
Maak een afspraak
aaaaa

Etalagebenen

In het kort

Etalagebenen

Heeft u vaak last van pijn tijdens het lopen en zakt de pijn snel weg als u in rust bent? Dan is het goed mogelijk dat u last heeft van etalagebenen (ook wel Claudicatio Intermittens). Etalagebenen is een vaatziekte. Bij etalagebenen is er sprake van een vernauwing van de slagaders in de benen. De oorzaak hiervan is de aandoening: Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV). In Nederland wordt geschat dat ruim 19% van de 55-plussers lijdt aan een vorm van PAV.

aaaaa
01.

Wat zijn etalagebenen?

Etalagebenen is een vaatziekte. De slagaderen in het been zijn vernauwd door slagaderverkalking. Dit ontstaat doordat er plaquevorming plaatsvindt in de slagaderen. Deze plaques worden veroorzaakt door een ophoping van gladde spiercellen en cholesterol.

Tijdens inspanning heeft het lichaam extra zuurstof nodig. De slagaderen zorgen voor zuurstofrijk bloed in de benen. Wanneer iemand last heeft etalagebenen is er een verminderde toevoer van zuurstof naar de spieren. Tijdens inspanningen zoals; lopen of sporten treedt er vervolgens zuurstoftekort op. Het gevolg is dat men pijn ervaart in één of beiden benen.

De pijn begint vaak in de kuit(en), maar kan ook optreden in de bovenbenen. De pijn is vaak krampachtig van aard en wordt steeds erger naarmate de inspanning wordt voortgezet. In sommige gevallen wordt er ook een doof gevoel ervaren in het been, maar na rust verdwijnt de pijn snel.

De term etalagebenen is ontstaan, omdat men vaak noodgedwongen rust moet nemen om de pijn te laten zakken. Een etalage van een winkel is een perfecte locatie om even stil te staan en de pijn in de benen te laten verminderen.

02.

Leeftijd etalagebenen

Het beloop van het ziektebeeld is geleidelijk waardoor mensen vaak op latere leeftijd last krijgen van etalagebenen. Wanneer het lichaam verouderd worden de slagaderen steeds nauwer. Het vernauwen van de aderen hoort bij het natuurlijke verouderingsproces. Het proces begint al vanaf het 20e levensjaar. Bepaalde factoren zoals roken, slechte voeding, te weinig beweging en erfelijke aanleg kunnen dit proces versnellen. Slagaderen worden naarmate dat ze ouder worden steeds stugger en dikker. Uiteindelijk gaat de binnenkant verkalken. In Nederland heeft één op de vijf volwassenen ouder dan 50 jaar last van etalagebenen.

03.

Symptomen etalagebenen

Hieronder staan een aantal symptomen van etalagebenen

  • Pijn in uw been
  • Een doof/moe gevoel in uw been
  • Pijn tijdens het lopen, bij rust is het binnen 10 minuten verdwenen
  • Klachten in uw voet, kuit, dijbeen of de bil kunnen optreden
  • Koud gevoel in uw voet
  • Sneller klachten in een koude omgeving
  • Koude voeten
  • Verdikte teennagels
  • Sneller klachten bij extra inspanning
  • Na verloop van tijd ’s nachts pijn in uw been
04.

Oorzaken van chronische pijnklachten

Er is niet één duidelijke oorzaak die Claudicatio Intermittens (etalagebenen) veroorzaakt, maar er zijn wel een aantal factoren die invloed hebben op het ontstaan van etalagebenen

  • Roken
  • Te hoog cholesterolgehalte
  • Overgewicht
  • Inactieve leefstijl
  • Erfelijke aanleg
  • Diabetes mellitus
05.

Diagnose etalagebenen

Etalagebenen kunt u laten diagnosticeren doormiddel van een onderzoek. Dit kan worden gedaan door de huisarts of door een vaatspecialist. De arts zal hierbij een lichamelijk onderzoek uitvoeren waarbij hij/zij bijvoorbeeld naar de kleur van de benen kijkt en temperatuurverschillen. Ook wordt de bloeddruk vergeleken van de armen en de enkels.

06.

Fysiotherapie bij etalagebenen

De intake

U komt over het algemeen bij ons terecht via een verwijzing van uw huisarts of vaatspecialist. Tijdens de intake gaat de fysiotherapeut, die gespecialiseerd is in dit gezondheidsprobleem en aangesloten is bij het Claudicationet (Chronisch Zorgnet), met u in gesprek. Na de intake zal uw fysiotherapeut een aantal testen bij u afnemen. Zo worden o.a. uw huidige loopafstand en conditie beoordeelt met bijvoorbeeld een loopbandtest.

Behandelplan opstellen

In overeenstemming met de specialist wordt er vaak eerst voor gesuperviseerde “looptherapie bij claudicatio” gekozen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze methode

  • Leidt tot een verbetering van de loopafstand, die vergelijkbaar is met de verbetering die wordt behaald door een operatie, zoals: een dotter of een bypass-operatie
  • De algemene conditie en de kwaliteit van leven verbetert, waardoor er minder kans is op complicaties ten gevolge van de slagaderverkalking

Maar liefst 80% van de patiënten heeft een positieve ervaring met deze methode en hoeft hierna geen operatie te ondergaan.

De behandeling

Tijdens het traject zal meerdere keren een loopbandtest worden afgenomen om uw vooruitgang te beoordelen. Op basis van de intake loopbandtest en de daaropvolgende testen, wordt de intensiteit en frequentie van uw therapie bepaald. De eerste weken is de frequentie van therapie vaak 2 à 3 keer per week. De training bestaat uit:

  • Looptherapie bij etalagebenen
  • Fietsen
  • Spierversterkende oefeningen
  • Aanpassingen in uw looppatroon (indien nodig)

Vervolgens wordt de begeleiding langzaamaan afgebouwd en zult u steeds meer zelfstandig gaan trainen. Tijdens het lopen kan pijn worden ervaren. Om effectief te trainen, is het belangrijk om ‘door de pijn heen te lopen’. Dit is niet schadelijk voor het lichaam en verergert de aandoening niet. Naast de oefentherapie, zal uw therapeut ook aandacht besteden aan uw leefstijl.

We helpen u graag!

Onze specialisten staan voor u klaar om u te helpen met uw klachten.

Maak een afspraak
fysiotherapeut en patient identificeren elleboog klacht