Fysiotherapie Rijnmond QualiviewFysiotherapie Rijnmond Qualiview
Maak een afspraak
aaaaa

COPD

In het kort

COPD

COPD is een longziekte waarbij de longen beschadigd zijn. Doordat de longen beschadigd gaat ademen lastiger en is er minder zuurstof beschikbaar. Dingen die in het dagelijks leven normaal zijn zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden kunnen er lastig en vermoeiend zijn. Hierdoor hebben mensen met COPD vaak minder energie. Heeft u het vermoeden dat u COPD heeft? Dan kunt u de COPD risicotest doen.

Lopen op loopband
01.

Wat is COPD?

COPD is een aandoening waardoor ademen alsmaar moeilijker wordt. Bij COPD zijn de luchtwegen chronisch ontstoken en maken de luchtwegen te veel slijm aan. Vernauwing door COPD is niet omkeerbaar met medicatie. Gezonde mensen kunnen een aantal liter zuurstof inademen. Patiënten met COPD kunnen soms slechts de helft van de hoeveelheid zuurstof inademen. Longrevalidatie kan u helpen om beter met COPD om te gaan. Doormiddel van revalidatie kunt u uw conditie verbeteren en kunt u dagelijkse taken weer gemakkelijker uitvoeren. COPD is een verzamelnaam voor Chronische bronchitis en longemfyseem.

Chronische bronchitis

Bij Chronische bronchitis zijn de bronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen. Daardoor maakt het lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger.

Longemfyseem

Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in het bloed komt. En dat afvalstoffen weer uitgeademd worden. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt.

Het is niet mogelijk om de schade aan de longen te herstellen. Meestal verergert de ziekte na verloop van tijd. Het is niet mogelijk om te genezen van de ziekte, wel om de ziekte te vertragen.

Waar staat COPD voor?

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. In het Nederlands staat de afkorting COPD voor Chronische obstructieve Long Ziekte).

02.

Symptomen COPD

De meest voorkomende symptomen van COPD zijn:

  • Chronische benauwdheid
  • Kortademigheid
  • Rokerskuchje
  • Longaanvallen (exacerbaties)

COPD en slecht slapen

Het is over het algemeen bekend dat patiënten met COPD slechter slapen dan gezonde mensen. Dit vermindert de kwaliteit van leven van de patiënt.

03.

Oorzaken van COPD

De belangrijkste oorzaak van COPD is roken. In ongeveer 85% van de gevallen wordt COPD veroorzaakt door roken. Hoe langer iemand heeft gerookt, hoe groter de kans op COPD. COPD komt ook bij niet-rokers voor. Bij het overige deel spelen langdurige blootstelling aan kleine stofdeeltjes tijdens bijvoorbeeld werk een rol, zoals het inademen van fijnstof. Mogelijke oorzaken zijn dan:

  • Luchtvervuiling
  • Passief meeroken
  • Bepaalde erfelijke aandoening
04.

Verloop COPD

Bij sommige patiënten verloopt de ziekte mild, bij anderen kan er spraken zijn van een snel verergerend ziektebeeld. In sommige gevallen kan het zijn dat de ziekte ervoor zorgt dat dagelijkse bezigheden zoals aankleden of een stukje wandelen, niet meer mogelijk zijn.

COPD gaat vaak gepaard met andere aandoeningen. De weerstand van het lichaam wordt door COPD verzwakt. Dit zorgt voor een groter risico op infecties.

Verder is er meer kans op:

  • Hart- en vaatziekten
  • Diabetes
  • Emotionele problemen
  • Osteoporose
  • Longkanker
  • Andere vromen van kanker

COPD Dodelijk?

De levensverwachting van mannen met COPD is gemiddeld 8 jaar korter dan die van mannen zonder COPD. Vrouwen met COPD leven gemiddeld 10,5 jaar korter dan vrouwen zonder COPD.

05.

Fysiotherapie bij COPD

Bij uw eerste afspraak met de fysiotherapeut nemen we samen uw klachten en de invloed van COPD op uw dagelijks leven door. We bespreken hoe COPD uw werk, hobby’s, of sportactiviteiten beïnvloedt. Soms kan het zijn dat de fysiotherapeut u vraagt om een fietstest bij de longarts te doen om uw longcapaciteit beter in kaart te brengen.

Na deze eerste evaluatie bespreken we de mogelijke behandelmogelijkheden en stellen we samen een behandelplan op, afgestemd op uw persoonlijke doelen. Dit plan kan bijvoorbeeld gericht zijn op verbeteringen in dagelijkse activiteiten, zoals makkelijker kunnen wandelen of traplopen, of met minder moeite kunnen werken en sporten. Uw fysiotherapeut zal u uitleg geven over de oefeningen en adviezen die aansluiten bij uw situatie.

Afhankelijk van uw conditie kan het zijn dat we tijdens de therapie met zuurstof oefenen. Daarnaast moedigen we u aan om ook thuis actief te blijven oefenen, omdat dit helpt om sneller en duurzamer resultaat te behalen. Samen werken we zo aan een beter en langer behoud van uw conditie en gezondheid.

We helpen u graag!

Onze specialisten staan voor u klaar om u te helpen met uw klachten.

Maak een afspraak
fysiotherapeut en patient identificeren elleboog klacht