Botontkalking (Osteoporose)
Botontkalking (osteoporose)
Botontkalking, ook wel osteoporose, komt van nature bij iedereen voor. Wereldwijd krijgt ongeveer 1:3 vrouwen en 1:8 mannen botontkalking. Op oudere leeftijd heeft iedereen botontkalking, alleen de mate ervan verschilt per persoon. Helaas gaat na het veertigste levensjaar de afbraak van bot overheersen ten opzichte van het nieuwe bot dat we aanmaken. ‘Bot’ gezegd: we brokkelen af.
Informatie over botontkalking (osteoporose)
Wat is botontkalking?
De medische naam voor poreus bot of ook wel zwak bot als gevolg van botontkalking is osteoporose. Het is een chronische aandoening van het skelet waarbij de botdichtheid afneemt. Er is een grotere kans om een bot te breken als u last heeft van botontkalking. Osteoporose is niet persé een ouderdomskwaaltje. Het wordt bepaald door verschillende factoren.
Oorzaken
Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de kans dat iemand botontkalking krijgt of dat bestaande botontkalking toeneemt. Zoals hierboven al gezegd is, heeft leeftijd er invloed op, maar ook geslacht (osteoporose komt meer voor bij vrouwen), DNA, eerdere botbreuken, een vroege overgang, gebruik van bepaalde medicatie, reuma, een tekort aan testosteron bij mannen, epilepsie, een overactieve schildklier of de ziekte van Crohn zijn factoren die het risico op (versnelde) osteoporose vergroten. In deze gevallen kun je er zelf weinig aan doen om de aandoening af te remmen.
Bij de volgende factoren kun je er zelf wel iets aan doen, zoals:
- Te weinig lichaamsbeweging
- Niet genoeg calcium binnenkrijgen
- Overtollig veel cafeïne, eiwit, vezels en/of zout
- Alcohol
- Roken
- Te laag gewicht
- Te weinig vitamine D
Symptomen
Botontkalking kan al tientallen jaren aanwezig zijn zonder dat u iets merkt. Wanneer er zomaar een bot breekt of als u meerdere keren een botbreuk heeft gehad, dan kan uw arts vermoeden dat er mogelijk osteoporose aanwezig is en dan wordt dat onderzocht.
Fysiotherapie bij botontkalking
Ondanks dat botontkalking niet te genezen is, kan fysiotherapie wel helpen om de kans op vallen kleiner te maken of helpen beter te bewegen. Na een botbreuk helpt fysiotherapie overigens ook bij het herstel. Ook bij botontkalking samenhangende problemen, zoals pijn, bewegingsangst, houdingsproblemen, verminderde spierkracht of afgenomen balans kan fysiotherapie uitkomst bieden.
Intake en onderzoek
De fysiotherapeut wil alles van u weten met betrekking tot uw aandoening en uw hulpvraag, zodat we gericht kunnen samenwerken. Uw algehele bewegen, valrisico en eventuele pijnklachten worden in kaart gebracht. Zo ontstaat er een volledig beeld voordat we starten met behandelen. Ook worden de uitkomsten van een eventuele DEXA-scan hierin meegenomen.
Behandelplan opstellen
Uit de intake en onderzoek volgen behandeldoelen. U kunt daarbij denken aan informeren en adviseren over wat belangrijk is in uw dagelijks leven bij osteoporose of oefentherapie.
Behandelplan uitvoeren en evalueren
Tijdens de behandeling zal de fysiotherapeut u begeleiden om het risico op breuken als gevolg van de botontkalking te verminderen en u helpen om zo veel mogelijk activiteiten normaal te kunnen uitvoeren. Tussentijds zal er met u geëvalueerd worden of de gestelde doelen bereikt worden.