Fysiotherapie Rijnmond QualiviewFysiotherapie Rijnmond Qualiview
Maak een afspraak
Zwangerschapsklachten fysiotherapie fysiotherapie bij zwangerschapsklachten

Zwangerschapsklachten

In het kort

Zwangerschapsklachten

Zwangerschapsklachten komen zowel tijdens als na de zwangerschap voor. Tijdens een zwangerschap gebeurt er een hoop met uw lichaam. Deze veranderingen kunnen voor klachten zorgen die u nog nooit heeft gehad. Tijdens de zwangerschap heeft ongeveer de helft van de zwangere vrouwen last van bekkenpijn.

Tijdens de zwangerschap en in de eerste negen maanden na de bevalling komt pijn in of rond de bekken en de lage rug veel voor. Soms worden de klachten erger door lang te staan, zitten, bukken of te tillen. In sommige gevallen kunt u de taken in het dagelijks leven of op uw werk niet meer goed uitvoeren. Fysiotherapie kan u helpen deze klachten te verminderen en ervoor zorgen dat u weer gemakkelijker uw dagelijks leven kunt oppakken.

Zwangerschapsklachten zwangere mevrouw bij fysiotherapeut
01.

Zwangerschapsklachten symptomen

Zwangerschapsklachten zijn te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Pijn in de schaamstreek
  • Lage rugpijn
  • Pijn in de bilregio die soms uitstraalt richting de bovenbenen
  • Pijn bij de start of na afloop van een activiteit
  • Pijnklachten rondom het stuitje

Verder zijn er nog een aantal bekkenbodem klachten:

  • Urine- en/of ontlastingsverlies
  • Moeizaam plassen en/of poepen
  • Gevoel dat u moet poepen
02.

Oorzaken van zwangerschapsklachten

Het is niet helemaal duidelijk hoe de klachten ontstaan. Het is mogelijk dat de pijn wordt veroorzaakt doordat sommige spieren in de buik te weinig actief zijn, hierdoor moeten andere spieren compenseren en spannen juist te veel aan. In sommige gevallen is er specialistische kennis nodig van een bekkentherapeut om u te helpen.

03.

Fysiotherapie behandeling bij zwangerschapsklachten

Eerst vindt er een intake plaats in de praktijk. De fysiotherapeut wil weten welke zwangerschapsklachten u precies heeft en hoe die pijn uw dagelijks leven beïnvloedt. Uw houding en de manier waarop u beweegt, kunnen namelijk van invloed zijn op de klachten.

Bent u net moeder geworden? Dan is de fysiotherapeut benieuwd hoe de bevalling is verlopen en of u andere klachten heeft in de omgeving van uw bekken, zoals urineverlies en/of ontlastingsverlies. Meestal test de fysiotherapeut ook de functie van uw gewrichten en spieren. Hoe staat het met de kracht, de coördinatie en de stabiliteit?

Als de fysiotherapeut vermoedt dat de bekkenbodemspieren een rol spelen bij de klachten, is het verstandig om ook inwendig onderzoek te laten doen bij een bekkenfysiotherapeut. Bekkenfysiotherapeuten hebben een speciale opleiding gevolgd om inwendig onderzoek te doen.

Intake

Bij Fysiotherapie Rijnmond beginnen we met een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek en wordt er ingegaan op uw gezondheidsklachten. Hier vertelt u over de last die u ervaart door de pijn en over uw dagelijks leven en gezondheid. Na dit onderzoek bepaalt u samen met de fysiotherapeut of er behandeling nodig is.

04.

Behandelplan opstellen

Als uit de intake blijkt dat u bij de fysiotherapeut op de juiste plaats bent dan wordt er samen met u een behandelplan opgesteld. Daarbij is het belangrijk om uw persoonlijke doelen goed te bespreken, zodat de behandeling helemaal op u kan worden afgestemd.

05.

Behandeling

De behandeling van een fysiotherapeut bestaat vroeg in de zwangerschap én na de bevalling vooral uit oefentherapie in combinatie met advies over een juiste houding en belasting bij (het opbouwen van) activiteiten. Wat kun je wel en niet doen en hoe vaak moet je even rust nemen? In de laatste drie maanden van de zwangerschap heeft het starten van oefentherapie niet zoveel zin. Dan bestaat de behandeling vooral uit advies over een juiste houding en belasting. Na de zwangerschap is oefentherapie juist wel weer aan te raden, om te zorgen dat de spieren weer goed in conditie komen.

We helpen u graag!

Onze specialisten staan voor u klaar om u te helpen met uw klachten.

Maak een afspraak
fysiotherapeut en patient identificeren elleboog klacht